Svet

Preklicali evropski priporni nalog za Puigdemonta

T.L./STA
5. 12. 2017, 18.03
Posodobljeno: 5. 12. 2017, 18.05
Deli članek:

Španski nalog za aretacijo nekdanjega katalonskega voditelja in njegove štiri minister ostaja v veljavi.

Profimedia
Carles Puigdemont

Španija je preklicala evropski priporni nalog za nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta in štiri izmed njegovih ministrov, ki so trenutno v Belgiji. Španski nalog za njihovo aretacijo medtem ostaja v veljavi, je danes sporočilo špansko vrhovno sodišče.

Evropski priporni nalog je za peterico katalonskih politikov izdalo t. i. nacionalno sodišče, a primer je od njega prevzelo vrhovno sodišče, ki je danes sprejelo odločitev, da nalog prekliče, poroča katalonska tiskovna agencija Catalannews.

Kot je pojasnil sodnik Pablo Llarena, je peterica politikov izrazila namero, da se pred volitvami 21. decembra vrnejo v Španijo. Glede na to, da španski priporni nalog ostaja v veljavi, bi jih lahko priprli ob prihodu v državo, povzemajo agencije navedbe sodnih virov. 

Llarena je odločitev utemeljil tudi s prepričanjem, da bi evropski priporni nalog zapletel siceršnjo preiskavo dejanj nekdanjih katalonskih funkcionarjev in politikov, izmed katerih jih je večina v Španiji - nekateri so v priporu, drugi pa na prostosti po plačilu varščine.

Kot je pojasnil, bi lahko Belgija odobrila izročitev, ki pa ne bi veljala za vsa kazniva dejanja, ki jim jih očitajo v Španiji. To bi španskemu pravosodju preprečilo preiskavo kaznivih dejanj, za katera bi veljale omejitve. S tem bi se ustvarila neenakost z obravnavo tistih ministrov, ki so v Španiji in bi jih lahko preiskovali zaradi vseh očitanih jim dejanj, je povedal Llarena. Vsem nekdanjim članom katalonske vlade očitajo upor, vstajo in zlorabo javnih sredstev.

Ni sicer znano, za katere dele obtožnice gre, vendar pa je bila v Španiji sporna obtožba upora, za katerega je zagrožena 30-letna zaporna kazen. Nekateri pravni strokovnjaki so bili kritični do obtožbe upora, češ da je "nesorazmerna".

Puigdemont in štirje člani njegove odstavljene vlade - Lluis Puig, Clara Ponsati, Meritxell Serret in Toni Comin - so sicer v ponedeljek v okviru odločanja o njihovi morebitni izročitvi Španiji nastopili na sodišču v Bruslju. Sodnik je odločitev napovedal za 14. december.

Iz belgijskega tožilstva so nato danes sporočili, da bo belgijski sodnik v sredo uradno končal postopek izročitve peterice, saj po preklicu evropskega pripornega naloga primer nima podlage. Španske oblasti so jim potrdile, da gre za dokončno odločitev, so dodali.

Odvetnik: Belgije ne bo zapustil

Paul Bekaert, odvetnik Puigdemonta, je danes za belgijski časnik L'Echo že dejal, da Puigdemont "ne bo odšel iz Belgije".

Vrhovno sodišče je v ponedeljek iz pripora v Madridu ob plačilu varščine izpustilo šest nekdanjih ministrov. Dva, vključno z nekdanjim podpredsednikom Oriolom Junquerasom, ostajata v priporu.

Prav danes se je v Kataloniji začela kampanja pred volitvami, ki bodo 21. decembra in na katerih bodo nastopili vsi razen enega od 13 odstavljenih nosilcev funkcij v Kataloniji.

Volitve v Kataloniji je sklicala osrednja španska vlada v Madridu, potem ko je zaradi razglasitve neodvisnosti v regionalnem parlamentu 27. oktobra v skladu s posebnimi ukrepi prevzela nadzor v tej avtonomni pokrajini.