Polne torbe orožja in razstreliva

Terorizem ni izključen, 25-letnik v priporu

T.L./STA
5. 12. 2017, 19.04
Posodobljeno: 5. 12. 2017, 19.05
Deli članek:

V dveh večjih črnih torbah je 25-letnik tovoril eksplozivna telesa, pištole in naboje.

PU Maribor
Vse to se je skrivalo v dveh torbah.

Zaradi večje količine orožja in razstreliva, ki so jo policisti našli na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje v soboto v prtljagi 25-letnega potnika na avtobusu, je dežurni preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča na Ptuju zanj po zaslišanju odredil pripor. Gre za državljana Bosne in Hercegovine, ki je bil na poti iz BiH na Švedsko.

Policisti postaje mejne policije Gruškovje so v soboto na avtobusu danskih registrskih številk najprej opravili kontrolo potnih listin potnikov, nato pa še pregled njihove prtljage z rentgensko napravo.

Med kontrolo prtljage 25-letnega državljana BiH, ki je potoval iz Banja Luke v Göteborg, so ugotovili, da v dveh večjih črnih torbah tovori eksplozivna telesa, pištole in naboje. Prav tako so ugotovili, da se eksplozivna telesa nahajajo v plastičnih posodah, ki jih je tovoril, potopljena v majonezi in čokoladi, so pojasnili na današnji novinarski konferenci Policijske uprave Maribor.

Nadaljnji postopek so prevzeli kriminalisti, ki so v preiskavi ugotovili, da je osumljeni 25-letnik v Slovenijo protipravno vnesel 35 ročnih bomb M75, eno ročno bombo M52, sedem pištol različnih kalibrov in proizvajalcev ter 198 nabojev različnih kalibrov.

Vrečke voznik odložil v bližnji koš

S seboj je na avtobusu imel še eno torbo, ki pa je ni odnesel na rentgenski pregled prtljage, ampak jo je pustil pred avtobusom. Iz te torbe je v času, ko je bil avtobus na območju mejnega prehoda, voznik avtobusa vzel več vrečk in jih odložil v bližnji koš za smeti.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da so bile v njih še tri avtomatske puške, pištola, dve tromblonski mini M60, osem nabojnikov, tri lesena kopita za puško, del orožja oz. cev in 208 nabojev različnih kalibrov in da je tudi to orožje in strelivo last osumljenega.

Temu so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom odvzeli prostost in ga v ponedeljek privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zanj po zaslišanju odredil pripor.

Sumijo na organiziran kriminal, terorizem ni izključen

Kot je na današnji predstavitvi podrobnosti kriminalistične preiskave v Mariboru povedal pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Andrej Kolbl, so pri preiskavi sodelovali tudi tuji varnostni organi. Zaenkrat sumijo, da je v ozadju organizirani kriminal, ne izključujejo pa drugih motivov, kot je na primer terorizem. Prav tako ni jasno, ali je še kakšen drug osumljenec. "Zaenkrat o tem še ne moremo govoriti," je dejal Kolbl.

Dogodek, ki je predstavljal zahtevno varnostno operacijo na mejnem prehodu, po besedah višjega kriminalističnega inšpektorja Robija Ribiča iz Generalne policijske uprave dokazuje, da je slovenska policija visoko usposobljena za preiskavo takšnih kaznivih dejanj. "Moramo se zavedati, da Slovenija leži na t.i. tihotapski Balkanski poti. To pomeni, da večina orožja, ki prehaja iz držav Zahodnega Balkana proti Evropi, večinoma tranzitira Slovenijo. Tihotapstvo ilegalnega orožja je ena od prioritet na ravni EU. Tudi Slovenija je prepoznala to nevarnost, zato sodelujemo v več delovnih skupinah na področju preprečevanja in omejevanja trgovine z ilegalnim orožjem," je pojasnil.

Po njegovih besedah prihaja večina orožja na nezakoniti trg v EU prav z območja Zahodnega Balkana. "Orožje je večinoma namenjeno pripadnikom organiziranih kriminalnih družb, ki ga uporabljajo za obračunavanje med različnimi združbami," je še povedal Ribič.