Kje je pogrešana deklica?

Izpoved osumljenca: "Zaradi Maddie sem izgubil vse"

R.T.
4. 12. 2017, 19.45
Posodobljeno: 4. 12. 2017, 20.01
Deli članek:

Danes ima Sergej svojo družino in, kot pravi, skuša živeti običajno življenje.

Reuters
Maddie je izginila pred desetimi leti.

Rus Sergej Malinka (32) je bil eden od osumljenih za ugrabitev male Britanke Madeline McCann, ki je izginila davnega leta 2007, ko je bila na Portugalskem na počitnicah s starši. Za malo deklico so se 3. maja izgubile vse sledi in po desetletju iskanja ostaja njena usoda še vedno neznana. Dokazov o vpletenosti 32-letnika niso našli, zdaj pa je prekinil svoj molk in britanskim medijem razkril, kaj vse je moral v teh letih prestajati.

Portugalska policija je leta 2007 sumila, da je Sergej poveza z ugrabitvijo deklice in ga je večkrat v zvezi s tem tudi zaslišala. Sergej se je tega leta s starši preselil na Portugalsko in je imel delo v lokalu, kjer sta starša male Maddie jedla na dan njenega izginotja. Nazadnje so strokovnjaka za računalništvo, ki si je usodne noči izmenjal nekaj sporočil po telefonu z drugim osumljencem v primeru in ki je bil podoben moškemu, za katerega so priče povedale, da so ga opazile v bližini bivališča družine McCann, zaslišali leta 2014. Tedaj so bili na zaslišanju prisotni tudi britanski policisti, piše britanski Mirror. Po zadnjem zaslišanju so Sergeju povedali, da ni več med osumljenimi.

Preiskovalce se je zdel sumljiv, ker je usodnega večera eno uro govoril s portugalskim podjetnikom. Zato so ga večkrat zaslišali in pregledali njegov računalnik. "Zaradi napačnih in lažnih obtožb so me povezali z izginotjem deklice. Izgubil sem vse, službo, prijatelje, upanje" je zdaj povedal Malinka za britanski Express.

"Star sem bil 22 let in živel v tuji državi. Bil sem obupan, ko so mi zažgali avto in poleg njega napisali 'spregovori'. Bal sem se za svoje življenje in moral sem se odseliti," še dodaja. Danes ima svojo družino in, kot pravi, skuša živeti običajno življenje. "Družina mi pomeni vse. Ne bom dovolil, da nam tuje laži uničujejo življenje," je odločen.

O tem, kaj vse je preživljal, je napisal knjigo. Pri tem mu je pomagal David S. Jones (72), ki ga med drugim ustvaril koncept junaka otroške serije Gasilec Samo. Malinka obljublja, da v knjigi razkriva "podkupovanje, grožnje in izsiljevanje", ki jih je moral trpeti kot osumljenec.