Agrokorjeva stolpnica

"Simbol Todorićevega cesarstva gre v zgodovino"

T.L./STA
4. 12. 2017, 17.56
Posodobljeno: 4. 12. 2017, 17.58
Deli članek:

S takšnim naslovom je hrvaški Jutarnji list pospremil informacijo, ki jo je objavil Agrokor, da so upravo podjetja z današnjim dnem preselili iz poslovne stolpnice v središču Zagreba v poslovne prostore v industrijskih coni v vzhodnem delu mesta.

Bobo
O morebitni prodaji stolpnice, bolj znane kot Cibona, bodo odločali upniki.

Izredna uprava hrvaškega koncerna Agrokor je danes sporočila, da so upravo podjetja z današnjim dnem preselili iz poslovne stolpnice v središču Zagreba v poslovne prostore v industrijskih coni v vzhodnem delu mesta. O morebitni prodaji stolpnice, bolj znane kot Cibona, bodo odločali upniki, so še zapisali na spletni strani družbe.

Odločitev o preselitvi so sprejeli s ciljem bolj kakovostnega upravljanja s poslovnimi prostori, ki so del Agrokorja, so navedli. Kot so pojasnili, je bilo v stolpnici v zadnjem času skoraj dvakrat manj zaposlenih kot v začetku leta, zato je bilo več prostorov v tem velikem objektu zapuščenih.

Ob tem je pretehtala tudi želja, da upravo in osrednje administrativne službe tudi fizično približajo samim podjetjem iz skupine, ki so večinoma v vzhodnem delu mesta v industrijski coni na Žitnjaku.

Kot so dodali v Agrokorju, načrt boljšega upravljanja s premoženjem koncerna in bolj optimalne uporabe poslovnih prostorov predvideva, da bodo v stolpnico Cibona s časom preselili sedeže posameznih podjetij skupine, ki prostore danes najemajo, ostale pisarne pa bodo oddali v najem.

Morebitna prodaja odločitev upnikov 

Izpostavili so, da bodo o morebitni prodaji stolpnice odločali upniki koncerna, če se bo seveda pojavil resen kupec. Opozorili so, da je stolpnica tudi obremenjena s hipotekami.

Že ko so se pojavile prve neuradne informacije, da bo Agrokorjeva uprava zapustila svojo stolpnico, so hrvaški mediji poročali, da je Cibona potrebna temeljite obnove, saj je infrastruktura dotrajana ter zastarela glede na tehnološke spremembe od leta 1987, ko je bilo poslopje zgrajeno v okvirju obnove mesta pred takratno Univerzijado.

V okvirju kompleksa so poleg stolpnice, ki je še zmeraj med petimi najvišjimi gradbenimi strukturami na Hrvaškem, tudi nižja poslopja s poslovnimi objekti, košarkarska dvorana Dražena Petrovića in umetniške instalacije.

Uprava Agrokorja je v stolpnici od leta 1999, ko so v njej najprej kupili 14 nadstropij, potem pa so do leta 2010 kupili tudi preostale prostore.

Agrokor je lastnik približno tričetrtinskega dela stolpnice, v kateri ima skoraj 6000 kvadratnih metrov pisarniških površin. Novi prostori na vzhodu hrvaške prestolnice so šestkrat manjši, so še sporočili iz Agrokorja.