Druga zaustavitev

Teš 6 znova zaustavljen

T.L./STA
4. 12. 2017, 16.05
Posodobljeno: 4. 12. 2017, 16.11
Deli članek:

Današnja zaustavitev ni povezana s tisto iz prejšnjega tedna, pojasnjujejo na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE).

STA
anašnja zaustavitev ni povezana s tisto iz prejšnjega tedna, pojasnjujejo na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE).

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) je bil po poročanju Radia Slovenija danes znova zaustavljen. Do samodejne ustavitve je prišlo zaradi okvare meritve nivoja v kondenzatorju. Napako so odpravili in Teš 6 priključili v omrežje. Današnja zaustavitev ni povezana s tisto iz prejšnjega tedna, pojasnjujejo na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE).

Danes je šlo za majhno napako, ki so jo že odpravili, in ni povzročila motenj v oskrbi. Vendar pa so na Teš 6 nedavno odkrili razpoke, ki jih bo treba popraviti, kar pa bo zahtevalo daljšo zaustavitev.

Generalni direktor HSE Matjaž Marovt je za Radio Slovenija pojasnil, da današnja zaustavitev ni povezana s tisto iz prejšnjega tedna, prav tako pa ne z razpokami, ki so jih odkrili na kolektorjih šestega bloka.

"Dejstvo je, da je splet naključij povzročil dve zaustavitvi, eno prejšnji teden in eno ta teden, ki pa med sabo nista povezani," je navedel. Pri pogostih okvarah naj bi šlo tako za začetniške težave sodobnih tehnologij.

V povezavi z odkritjem razpok, zaradi česar je bil šesti blok zaustavljen 12 dni konec oktobra in v začetku novembra, pa analize vzrokov še potekajo. Če bo treba, s sanacijo ne bodo čakali do remonta, temveč se je bodo lotili v času novoletnih praznikov, kar pomeni novo zaustavitev, predvidoma za 14 dni.

"V tem času ne bo obratoval šesti blok, električno energijo bomo zagotavljali iz bloka štiri, toplotno pa dodatno s plinskimi turbinami," je pojasnil Marovt. Ker gre za garancijska popravila, bo stroške popravila kril dobavitelj Alstom oziroma njegov prevzemnik General Electric.