Kot da so največji kriminalci

Z inšpektorji za vratom ne more več delati

Janja Ambrožič, Dolenjski list
4. 12. 2017, 19.30
Deli članek:

33-letni kmet Bojan Kreačič je prejšnji teden protestno predčasno podrl rastlinjake in tako opozoril, da tako ne more več delati.

J.A.
Bojan Kreačič je opozoril, da mu nenehne inšpekcijske kontrole jemljejo voljo do dela.

Začnimo na kmetiji. Kreačič sicer živi v mestu (v Brežicah), a je zaradi veselja do zemlje večino prostega časa že kot otrok preživel pri sorodnikih na kmetih in se odločil za poklic kmetijskega tehnika. Leta 2012 je pustil službo in na 20 arih zasadil prve maline. »Takrat sem imel v denarnici 200 evrov, starši so mi jih dali še 600, stric pa mi je kupil zemljo.« Kmetija se je širila in danes na dobrih 10 hektarih na leto pridela okoli 15 ton jagod, pet ton malin, tono robidnic, do 800 kilogramov špargljev in 600 kilogramov borovnic, pa tudi drugo sadje in zelenjavo.

STA
Matjaž Emeršič, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

VEČ TISOČ EVROV IZGUBE

»Zavedamo se, da bomo zaradi odločitve, da predčasno podremo rastlinjake, izgubili približno 500 kilogramov sadja. Koliko to pomeni v denarju, si lahko preračunate, vam pa povem, da kilogram stane okoli 10 evrov. S tem sporočam, da denar ni vreden živcev, ki jih izgubljam zaradi pritiskov inšpekcijskih služb, še posebej inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin,« je v petek, ko se je pri njem zbrala četica novinarjev, fotografov in snemalcev, izpostavil Kreačič. Ob tem je omenil, da je imel lani več kot 30 nadzorov, v zadnjega pol leta šest. Zadnjega v novembru, ko so trije inšpektorji več kot devet ur pregledovali kmetijo, dva pa štiri ure njihovo stojnico na tržnici. Pojasnil je, da navadno najprej pride inšpektor za varno hrano, kmalu za njim pa še tržni, davčni, kmetijski ...

Na kmetiji sta dva redno zaposlena, eden pa je pogodbeno še na tržnici v Ljubljani.

SUMILI, DA DOKUPUJE PRIDELKE

Seveda nas je zanimalo, kaj imajo o nadzorih na kmetiji Kreačič povedati inšpektorji. Obrnili smo se na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, od koder je predstavnik za odnose z javnostmi Matjaž Emeršič poslal pojasnilo, iz katerega izhaja, da so inšpektorji ob nedavnem pregledu pri Kreačičevih ugotovili več nepravilnosti glede sledljivosti, označevanja marmelad in izdajanja računov. »Zaradi suma, da gre za dokup pridelkov, ki niso označeni kot dokup (nepravilno označevanje in s tem zavajanje potrošnika), neizdajanje računov, če ne gre za prodajo lastnih pridelkov, je bil 16. novembra 2017 opravljen hkraten pregled na tržnicah in tudi na kmetijskem gospodarstvu,« je povedal Emeršič in dodal, da so ugotovili, da zavezanec ne vodi količinske sledljivosti primarnih pridelkov, ki jih vsak dan prodaja na tržnici v Kosezah, prav tako ne zagotavlja sledljivosti, ki je povezana s predelavo. Inšpektorji so primerjali podatke s tržnice in kmetije ter prišli do zaključka, da je zaloga pridelkov na kmetiji relativno majhna v primerjavi z zalogo na prodajnem mestu, da določenih vrst pridelkov sploh ni več na zalogi (česen, čebula, posamezne sorte jabolk …) in da je površina nasadov glede na stalno prodajo na tržnicah premajhna.

Večino pridelkov in izdelkov (sokov, marmelad) prodajo na tržnici v Kosezah v Ljubljani, nekaj tudi doma. Kreačič pove, da ima večinoma stalne stranke.

NI IZDAL RAČUNA

V času pregleda je bil opravljen tudi navidezni nakup predelanih proizvodov, za katere prodajalec ni izdal računa, o čemer je bila obveščena Finančna uprava RS. Ugotovili so tudi različne sorte in stopnje dozorelosti paradižnika, ki se je prodajal na tržnici v Kosezah, ter tistega, ki so ga imeli na kmetiji, zato bodo uvedli prekrškovni postopek za zavajanje in nezagotavljanje sledljivosti.