Opozorilo

Otrokom v 'šolah' na ozemlju IS oprali možgane, zdaj se vračajo

T.L./STA
3. 12. 2017, 16.55
Posodobljeno: 3. 12. 2017, 17.02
Deli članek:

Vodja nemških obveščevalcev svari pred družinami borcev Islamske države.

Reuters
Fotografija je simbolična

Vodja nemške domače obveščevalne službe, Urada za zaščito ustave (BfV), Hans-Georg Maassen je v danes objavljenem pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa posvaril pred potencialno nevarnostjo, ki jo Nemčiji predstavljajo soproge in otroci borcev skrajne Islamske države (IS). Ti se namreč pogosto "globoko identificirajo" z džihadizmom.

Tretjina nazaj v Nemčiji

Kot je povedal, se je po velikih porazih in izgubi ozemlja IS v Siriji in Iraku doslej domov vrnila približno tretjina od okoli 950 Nemcev, ki so v minulih letih odpotovali tja. Večinoma gre za družine borcev IS, njihove soproge in otroke, medtem ko naj bi sami borci zaenkrat večinoma še vztrajali na frontah.

Radikalizirane so tudi žene borcev

"Imamo otroke, ki so jim v 'šolah' na ozemlju IS oprali možgane in jih močno radikalizirali," je pojasnil in dodal, da so mnogi od teh otrok zdaj že najstniki in so lahko zelo nevarni. Pogosto so močno radikalizirane tudi soproge borcev IS. Mnoge od njih se po besedah Maassna tako globoko identificirajo z ideologijo IS, da bi jih bilo treba pravzaprav uvrstiti med same džihadiste.

Številni borci IS iz Nemčije so sicer na bojiščih v tujini umrli, a tistim, ki imajo nemško državljanstvo in se želijo vrniti, nemške oblasti tega ne morejo preprečiti.