Najvplivnejše

Kolinda Grabar Kitarović: naša najmočnejša soseda

Mirko Vorkapić
3. 11. 2017, 20.30
Posodobljeno: 3. 11. 2017, 20.38
Deli članek:

Kdo so ženske, ki obvladujejo vrtenje družbe okoli Zemljine osi v letu 2017? To leto prinaša kar nekaj sprememb na Forbesovi lestvici najvplivnejših žensk.

Arhiv časnika Novice Svet24

»Letošnje leto je bilo težko za ženske,« piše ugledna ameriška revija. Najmočnejši udarec je po njihovem mnenju žensko gibanje utrpelo po porazu Hillary Clinton na lanskih predsedniških volitvah in letošnji inavguraciji Donalda Trumpa. Njen poraz je močno prizadel tako imenovani novi val feminizma, ki v nasprotju s klasičnimi feminističnimi teorijami in praksami namesto skupnega boja za enakopravnost in osvoboditev ženskega rodu izpod jarma patriarhata in trga rešitev vidi v individualnem uveljavljanju uspešne in samosvoje ženske potrošnice. Na seznamu je zato prišlo do velikih pretresov in novih imen (kar 23!) iz sveta politike, zabavne industrije in medijev, znanosti, financ ter športa. Kdo so torej najmočnejše in najvplivnejše ženske leta 2017?

1. ANGELA MERKEL

Čeprav se je tresla gora, je vrh ostal nedotaknjen. Nemška kanclerka je že sedmo leto zapored ohranila svoj primat v ženskem, pa tudi moškem svetu kot voditeljica evropske gospodarske in politične velesile. Pred voditeljico evropske koalicije so številni izzivi. Spopasti se bo morala z vzhajajočo skrajno desnico na domačih tleh in izzivi, ki jih prinašata brexit ter vprašanje beguncev in migrantov. Dobra novica zanjo je vnovična gospodarska rast.


2. THERESA MAY

Malo je voditeljev, ki se na oblast povzpnejo s tako velikim bremenom, kot ga ima trenutno na plečih britanska premierka. Na lanskem referendumu o izstopu iz EU je triodstotna zmaga evroskeptikov s položaja odnesla Davida Camerona, zato mora zdaj Mayeva po tesni zmagi na volitvah voditi Veliko Britanijo skozi neudobno tranzicijsko obdobje. Rok za dokončni izstop iz Unije je april 2019.


3. MELINDA GATES

Melinda Gates, žena najbogatejšega Zemljana Billa Gatesa, je si je položaj pod vrhom zagotovila s človekoljubno dejavnostjo kot soustanoviteljica Bill & Melinda Gates Foundation. Njeno udejstvovanje na področju zdravja je prineslo nekatere pomembne rezultate. Zaradi delovanja sklada pri zagotavljanju ustreznih okoliščin se je smrtnost mater pri porodih v Etiopiji po letu 1990 zmanjšala za 57 odstotkov. Gatesova je tudi nasprotnica seksizma, predvsem spolne diskriminacije na delovnih mestih.

4. SHERYL SANDBERG

Kot operativna vodja družbenega omrežja Facebook je poskrbela za visoke dobičke v podjetju, še pred tem pa je šest let zasedala položaj podpredsednika Googla. Napisala je več knjig in ustanovila sklad Lean In, ki se zavzema za opolnomočenje poslovnih žensk. V javnosti je večkrat kritizirala predsednika Trumpa zaradi stališč glede splava in priseljevanja.

5. MARY BARRA

Izvršna direktorica »glomazne« korporacije General Motors že več let beleži vztrajno rast dobičkov. Letos je javnosti sporočila, da ima podjetje v načrtu stoodstotni prehod na izdelovanje električnih avtomobilov. Pred kratkim je tudi zavzela mesto ene od izvršnih direktoric Disneyja.

19. IVANKA TRUMP

Hči ameriškega voditelja igra pomembno vlogo za zidovi Bele hiše. V vlogi svetovalke in, po mnenju nekaterih, nadomestne prve dame naj bi imela znaten vpliv na očetove politične odločitve. Pred vselitvijo v Belo hišo je bila znana predvsem po liniji čevljev, ki jih izdelujejo na Kitajskem. Ivanka se zavzema za plačan družinski dopust, uveljavljanje podjetniških žensk in znanstvenic. Trgovanje z ljudmi obravnava kot enega največjih izzivov današnjega časa.

21. OPRAH WINFREY

Arhiv

Orjakinja zabavne industrije se znova vrača na televizijske zaslone. Nekdanja voditeljica poročil na lokalni televiziji v Nashvillu je večino svojega trimilijardnega bogastva nabrala v vlogi voditeljice priljubljene pogovorne oddaje Oprah Winfrey Show. Je tudi ustanoviteljica televizijske mreže OWN, ki je v letu 2016 zabeležila veliko rast v gledanosti.

26. KRALJICA ELIZABETA II.

Lani je vodilna evropska kraljica postala najdlje vladajoči monarh 1200-letne britanske zgodovine. Presegla je celo legendarno kraljico Viktorijo, ki je vladala kar 63 let in 216 dni. V starosti 91 let je tudi najstarejši svetovni monarh in je še vedno aktivna pri protokolarnih obveznostih. Elizabeta nerada zaostaja za časom, kar dokazuje tudi dejstvo, da je postala prva kraljica, ki je poslala elektronsko pošto. Ob devetdesetem rojstnem dnevu je prejela kar 17.420 čestitk.

39. KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

Presenečenje! Forbes je 49-letno hrvaško voditeljico postavil na 14. mesto med političarkami. Na mednarodnem parketu se je uveljavila s projektom, ki je pridobil zanimanje ameriškega predsednika Trumpa. Grabar Kitarovićeva namreč načrtuje izgradnjo plavajočega terminala za zemeljski plin na otoku Krku; terminal naj bi z dvema milijardama kubičnih metrov plina na leto omejil odvisnost zahodne Evrope od ruskega plina. Lani pa je tudi obiskala Iran in s predsednikom Rohanijem sklenila izboljšati gospodarske in diplomatske stike.

50. BEYONCE KNOWLES

Pri 36 letih je diva pop glasbe ena najmlajših na seznamu. Njena lanska svetovna turneja Formation je prinesla kar četrt milijarde dolarjev dobička, glasbeni album Lemonade pa je postal njen šesti album, ki je dosegel prvo mesto na Billboardovi lestvici. Skupaj z možem, raperjem Jay-Z-jem, Madonno in še nekaterimi drugimi uspešnimi glasbeniki je lastnica servisa za pretakanje glasbe Tidal. Poleti je rodila dvojčka, ki ju je poimenovala Rumi in Sir Carter.

65. HILLARY CLINTON

Reuters

Velika poraženka ameriških predsedniških volitev je globoko zdrsnila – z drugega na 65. mesto lestvice. Kljub bolečemu porazu pa Clintonova ne kapitulira. V javnost se je vrnila le nekaj mesecev po volitvah z objavo knjige What Happened? (Kaj se je zgodilo?). V njej (nekdanja?) voditeljica ameriških liberalcev poskuša obelodaniti razloge za svoj poraz, aktivna pa je tudi skozi politično skupino Onward Together (Skupaj naprej), kjer skuša rekrutirati bodoče voditelje »svobodnega sveta«.

88. J. K. ROWLING

Dvainpetdesetletna romanopiska je uspela z novo čarovnijo. Knjiga Harry Potter in otrok prekletstva je s 4,5 milijona prodanih izvodov postala najbolj prodajana knjiga leta 2016. Rowlingova je tako ob uspehih filmskih in odrskih uprizoritev njenih romanov še povečala svoje bogastvo. Lani je izšel tudi film Magične živali v njeni režiji in požel precej uspeha.