Delo v gozdu

Na 70-letnega Franca padla veja, zdaj se bori za življenje

S.A.
3. 11. 2017, 20.00
Posodobljeno: 3. 11. 2017, 20.40
Deli članek:

V ponedeljek dopoldne je v lastnem gozdu z motorno žago podiral drevesa. Pri delu je bil sam. Nekaj minut pred 11. uro se je zgodil neljubi dogodek ...

Arhiv Svet24
Z motorno žago je podiral drevesa, nato je prišlo do nesreče.

Če se od Mislinje peljemo v smeri Slovenj Gradca, pridemo med drugim do križišča, v katerem lahko zavijemo levo za slovenjgraško letališče, desno pa za Tomaško vas. Gre za koroško vas, v kateri živi malo več kot sto prebivalcev. Med tamkajšnjimi vaščani je v ponedeljek hitro zakrožila novica o tem, kaj se je zgodilo njihovemu sovaščanu, 70-letnemu Francu G.

Neljubi dogodek

V dopoldanskih urah je v lastnem gozdu, malo naprej od vaške cerkve, z motorno žago podiral drevesa, pri delu je bil sam. Nekaj minut pred 11. uro pa se je zgodil neljubi dogodek. Pri podiranju enega od dreves se je odlomila veja padajočega drevesa in po glavi hudo poškodovala 70-letnika. Dogajanje je opazil eden od domačinov, ki je nato pri bližnji hiši na pomoč poklical reševalce. Ti so takoj prihiteli na kraj dogodka, prav tako policisti. Nesrečnik je bil z reševalnim vozilom prepeljal v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, v nesreči pa je utrpel hude poškodbe vratne hrbtenice in zlom reber. »Njegovo življenje je smrtno ogroženo,« je sporočil Peter Pungartnik s celjske policijske uprave.

Lani 11 mrtvih

Število delovnih nesreč v gozdu (pri sečnji in spravilu lesa) je v Sloveniji vsako leto veliko. Žal je vsako leto veliko tistih nesreč, ki se končajo tragično. Z Gozdarskega inštituta Slovenije so nam sporočili, da »je bilo lani pri delu v gozdu na območju celotne države mrtvih 11 oseb (trije poklicni gozdarski delavci in osem nepoklicnih delavcev v gozdu)«.Lani se je v gozdu pripetilo več kot 35 težjih nezgod. V letošnjem letu je pri delu v gozdu, pri enem od najtežjih in najnevarnejših opravil, do včeraj umrlo že pet ljudi. Zgodilo se je več kot 30 hujših nezgod. Na splošno se večina teh nezgod zgodi zaradi podcenjevanja nevarnosti, nepoznavanja tehnike dela, prestarih oziroma zastarelih delovnih naprav, pomanjkljive osebne zaščitne opreme (čelada ...) pa tudi zaradi slabe psihofizične pripravljenosti gozdarjev.