Stopili so skupaj

Nikin odmerek zdravila za mesec dni stane 568 evrov

Gabrijel Toplak
3. 11. 2017, 19.50
Deli članek:

Minuli konec tedna so zbirali denar za prepotrebni nakup zdravil. Dobri ljudje so Niki zagotovili za tri mesece zdravil.

osebni arhiv
En odmerek zdravila Niki zelo pomaga in ji zadošča za mesec dni. Po jemanju tega zdravila 11-letnica nima več epileptičnih napadov.

Starši skoraj 11-letne Nike Budja iz Vogričevcev pri Ljutomeru, ki že od rojstva boleha za tuberozno sklerozo, ima tudi žariščno epilepsijo, sindrom west in težko motnjo v duševnem razvoju, trenutno z veseljem zrejo v prihodnost. Pred dnevi so v dveh trgovinah v Ljutomeru zbirali denar za njena zdravila (en odmerek, ki zadošča le za mesec dni, stane več kot 550 evrov, op. p.) in zbrali okoli 1700 evrov.

Mama od Nikinega rojstva ni več zaposlena in tega stroška ne zmore več plačevati.

Tablete in čokoladni napitek

Mama Jasna Budja, ki je pustila službo, da lahko hčerki omogoča štiriindvajseturno oskrbo, pravi, da Niki ta zdravila, ki jih je predpisal doktor Peter Gradišnik iz UKC Maribor, zelo pomagajo. »Mesečni odmerek zdravila ji preprečuje epileptične napade, ki se ji brez zdravila pojavljajo večkrat dnevno, in močno lajša bolečine. Njena bolezen je neozdravljiva, niti je ni mogoče operirati, zaradi teh zdravil pa nas je, denimo, začela tudi razumeti,« je povzela zdravstveno stanje svoje hčerke, ki je kljub svojim letom še vedno v plenicah, zaostala je tudi v razvoju. Zdravila jemlje zgolj s čokoladnim napitkom, v katerega ji domači zdrobijo tablete, da jih lahko spije.

Okoli 1700 evrov so zbrali za Niko.

O nedavni akciji zbiranja denarja, ki se ga zaradi Nikinega stanja, saj potrebuje štiriindvajseturno oskrbo, ni udeležila, pa pravi: »Sem brez besed. Nisem pričakovala takšnega odziva. Vsem ljudem sem zelo hvaležna.« Zdravilo kanabidiol, ki ga lahko kupijo samo v lekarni v Mariboru, jim bo zadostovalo za kakšne tri mesece. »Vseeno nam vožnja v Mariboru predstavlja še dodaten strošek. Zdravilo je treba naročiti, stopiti tudi do zdravnika, tako da se v Maribor peljem dvakrat,« je poudarila Jasna Budja.

osebni arhiv
Nika se vsak dan v posebni šoli v Ljutomeru uči obuti, obleči, držati pribor za hranjenje, umivati zobe.

Ganjena po mamini izpovedi

Nataša Švikart iz Humanitarnega društva Maus je dejala, da je Nikino mamico spoznala pred dvema tednoma in njena izpoved jo je ganila. »Komaj sem zadrževala solze in takoj smo stopili v akcijo. Domačini, ki so darovali po svojih zmožnostih, so pokazali izreden posluh. Hvala vsem,« je dodala Švikartova.