Donald Trump

Znova jezi, grozi in izziva po twitterju

B.K.
28. 8. 2017, 09.41
Posodobljeno: 28. 8. 2017, 11.37
Deli članek:

Le dan pred drugim krogom pogovorov med ZDA, Mehiko in Kanado o prostotrgovinskem sporazumu NAFTA, je ameriški predsednik svoje politične odločitve znova sporočil kar po twitterju.

Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump.

“Smo sredi procesa novih pogajanj glede [sporazuma] NAFTA (najslabši trgovski sporazum) z Mehiko in Kanado. Obe sta izjemno težki. Morda moramo [sporazum] prekiniti?”

Tako je zapisal ameriški predsednik Donald Trump na svojem twitter profilu v nedeljo zjutraj, le dan pred začetkom drugega kroga pogajanj, na katerem želijo ZDA izpogajati zase boljši sporazum.

A pogajanja so vse prej kot lahka. Obe sosedi ZDA namreč ne pristajata na mnoga izsiljevanja ameriškega predsednika. “Mehika se glede sporazuma NAFTA ali glede drugih aspektov bilateralnih odnosov, ne bo pogajala po družbenih omrežjih,” so v odgovor Trumpu zapisali na mehiškem zunanjem ministrstvu.

Mehičani pa imajo še razlog več od Kanadčanov, da ne marajo Trumpovih tvitov.  Ob opazkah glede trgovinskega sporazuma je namreč znova poudaril, da bo na južni meji, z mehiškim denarjem, zgradil zid.

“Ker je Mehika ena izmed najbolj kriminalnih držav na svetu, moramo postavizi ZID. Mehika bo zanj plačala z izplačilom ali drugače,” je zapisal Trump, ki je v januarskem pogovoru z mehiškim kolegom Enriquejem Peño Nietom trmasto vztrajal na tem, da Mehika bo plačala za ta zid in da Nieto v javnosti ne sme govoriti, da temu ne bo tako. “Verjemi ali ne, to o čemer govoriva je najmanj pomembna stvar, politično pa je mogoče najbolj pomembna. A dejstvo je, da sva oba v političnem krču, ker mi Mehika mora plačazi za zid – mora mi,” je v takratnem pogovoru, katerega transkripti so v javnost pricurljali nedavno, dejal Trump.

Mehiško zunanje ministrstvo je sicer javno ponovilo svoje stališče do te tematike: “Kot je mehiška vlada že večkrat poudarila, naša država ne bo plačala, pod nobenimi pogoji, za zid ali fizično pregrado, ki je ob  meji z Mehiko zgrajena na teritoriju ZDA. To stališče ni del mehiške pogajalske strategije, ampak načelo nacionalne suverenosti in dostojanstva.”