Soglasje

Zelena luč za Magno: pritožb, kot kaže, ne bo

M.K./STA
28. 8. 2017, 09.36
Posodobljeno: 28. 8. 2017, 09.49
Deli članek:

Nevladna organizacija Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije TRS, ki je eden 12 stranskih udeležencev v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja družbi Magna Steyr za obrat v Hočah, se na izdano soglasje ne bo pritožila.

Bobo
Perutninina družba PP Agro podala pogojno delno odpoved zakupne pogodbe za 34 hektarjev zemljišč v Račah.

Pri tem so med drugim kritični do vlade zaradi izbire lokacije in obljubljanju nerealnih časovnih rokov.

Kot so zapisali v današnjem sporočilu, so pravočasno izrazili nestrinjanje z izbrano lokacijo lakirnice v Hočah, ki bo uničila okoli 100 hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč na vodovarstvenem območju. Kot ključnega krivca navajajo vlado, ki da je izsilila neprimerno lokacijo in potencialnega investitorja zavedla, saj mu je obljubila nerealne časovne roke glede umeščanja objekta v prostor.

V nevladni organizaciji obsojajo tudi "izsiljevanje" Magne z rezervno lokacijo za lakirnico na Madžarskem, pa tudi "hlapčevsko reakcijo naše vlade", so zapisali. "Ali je lakirnica kot del okolje najbolj obremenjujočega postopka avtomobilske produkcije res skrajni domet izjemno bogate in inovativne slovenske industrijske tradicije? Bo 400 ali morda kdaj kasneje več zgolj obljubljenih novih delovnih mest prekrilo dramatične posledice nepotrebnega uničenja velikega dela npr. mariborske industrije ali celo sistemsko rešilo izjemno stisko več kot 11.000 brezposelnih zgolj v občinah Podravske regije" so vprašali.

Da se ne bodo pritožili, so se odločili, ker razumejo socialno stisko številnih prebivalcev širšega območja Podravja, Štajerske ter tudi izraženo zelo prevladujočo pripravljenost lokalnega prebivalstva, da sprejme na svoja pleča potencialna okoljska tveganja.

"To je pri naši ključni odločitvi, v konkretnem primeru predvidene lokacije Magne v Hočah, minimalno prevesilo v nenasprotovanje okoljevarstvenemu soglasju," so navedli.

Imajo sicer določene pomisleke glede učinkovitosti zagotavljanja najvišje stopnje požarne varnosti, izpustov vode v kanalizacijsko omrežje in prevelike predvidene porabe vode.

Vlado pozivajo, naj od investitorja pridobi pisno zavezo o podjetju Magna v Hočah, da bodo delavci zaposleni za nedoločen čas in pošteno plačani za svoje delo, ne bodo zaposlovali agencijskih delavcev in prekarnih delavcev, da bodo storili vse, da bo v končni fazi zaposlenih okoli 3000 delavcev, da bodo spoštovali najsodobnejše okoljske standarde ter da bo državna podpora v višini okoli 18 milijonov evrov smotrno uporabljena, saj ima ob tem vložku država pravico postavljati določene pogoje.

V gibanju bodo, če bo prišlo do dogovora o okoljskem partnerstvu, sodelovali pri zagotavljanju javnega nadzora obrata v Hočah.

Pritožbo pa so napovedali v Slovenskem E-forumu, ki ga vodi Gorazd Marinček. Po današnjem poročanju Radia Slovenija naj bi Marinček sicer vložil pritožbo, nato pa na ustni obravnavi od nje odstopil.

Organizacija Umanotera, ki je sprva napovedala, da se bo zelo verjetno pritožila, pa je že v nedeljo sporočila, da pritožbe ne bo vložila. Iz Magne in gospodarskega ministrstva so namreč sporočili, da so dosegli dogovor o gradnji železniškega tira do tovarne v Hočah ter da bo Magna pri tem že v prvi fazi zgradila tudi železniški tir znotraj obrata.