Nesreča v gorah

Med plezanjem našla mrtvega planinca

M.K.
28. 8. 2017, 09.56
Posodobljeno: 28. 8. 2017, 11.11
Deli članek:

Na jugozahodni strani Mangarta je avstrijska planinka v nedeljo našla poškodovano moško truplo.

Osebni arhiv Jerneja Gračnerja
Usposabljanja izvajajo večkrat na leto: vadijo letno tehniko, zimsko tehniko, reševanje z žičnic, helikoptersko reševanje, reševanje padalcev, prvo pomoč, …

Takoj po obvestilu so na kraju posredovali člani dežurne ekipe za helikoptersko reševanje v gorah z Brnika in pripadniki GRS Bovec. Ugotovili so, da sta omenjena 51–letna planinka in njen 45-letni partner, oba državljana Avstrije, k vstopu v plezalno smer, ki poteka po, mangartskem jugozahodnem razu, pristopila po neoznačeni poti in pod sedlom pred vstopom v plezalno smer, na melišču omenjenega raza (na višini približno 2.060 metrov nadmorske višine), našla poškodovano truplo moškega. Kasneje sta oba tuja plezalca sestopila na Mangartsko sedlo, ki je tudi izhodišče za vstop v omenjeno plezalno smer. Ponesrečenega planinca so s policijskim helikopterjem prepeljali s kraja nesreče na letališče v Bovec, kjer ga je prevzela pristojna pogrebna služba. Smrt planinca je obravnaval policist gorske enote v ekipi za helikoptersko reševanje, so sporočili s policijske uprave v Novi Gorici.

Zdravnica ZD Tolmin na truplu ni ugotovila znakov nasilja in je odredila sanitarno obdukcijo, ki jo bodo opravili na pristojnem Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. V nadaljevanju identifikacijskega postopka so ugotovili, da je na območju Mangarta telesnim poškodbam podlegel 71-letni moški, državljan Avstrije.

V zvezi z najdbo trupla moškega in glede na okoliščine najdbe, je Policija tujo krivdo izključila in bo o zadevi s pisnim poročilom obvestila Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.