MH370

Bodo le našli izginulo malezijsko letalo? Slike kažejo, da je obstaja upanje

J.P.
16. 8. 2017, 16.15
Posodobljeno: 16. 8. 2017, 16.24
Deli članek:

Nova analiza satelitskih slik, ki so nastale le nekaj tednov po tistem, ko je letalo izginilo, bi lahko razkrila manjkajoči kos v puzli izginotja malezijskega letala.

Profimedia
Če je na delu res bil heker, bi to pomenilo, da so bili najdeni kosi razbitin letala podtaknjeni.

Raziskovalci vladne agencije Geoscience Australia so obdelali slike, ki so jih francoska letala naredila dva tedna po izginotju malezijskega letala 2014 in na katerih bi lahko bili predmeti človeškega izvora.

Reuters
Samo za sedem od 20 kosov razbitin letala, ki so jih našli doslej, so z veliko verjetnostjo potrdili, da pripadajo pogrešanemu letalu Boeing 777.

Potrjeno človeškega izvora

Letalo na letu MH370 je iz Kuala Lampurja letelo v Peking.

Avstralski analitiki so potrdili, da je vsaj ducat predmetov na slikah dejansko človeškega izvora, nato pa na podlagi vzorcev morskih tokov začrtali tri točke izvora v oceanu, daleč od jugozahodne avstralske obale. Slike, ki so nastale zunaj prvotnega območja iskanja, so sprva zavrgli, saj so podatki, ki so takrat bili na voljo, kazali, da je fotografirani predel preveč oddaljen. Dokler niso končali pri omenjeni agenciji v okviru »sistematičnega pregleda«, potem ko prvotna iskalna akcija ni obrodila sadov. Predstavniki Avstralije, Malezije in Kitajske so takrat preiskali več kot 120.000 kvadratnih kilometrov Indijskega oceana.

Za lažji lov

Ti podatki bi lahko nudili izhodiščno točko za prečesavanje več kot 15.000-kilometrskega kosa oceana, ki so ga lanskega novembra prepoznali za najverjetnejše počivališče leta MH370 z 239 potniki in člani posadke.