Zadeva Kobra

Obtoženi nogometaš Guberac bi izločal dokaze

S.R./STA
16. 8. 2017, 14.13
Posodobljeno: 16. 8. 2017, 14.14
Deli članek:

Na koprskem okrožnem sodišču se je danes nadaljeval predobravnavni narok za Ivico Guberca v t. i. zadevi Kobra.

STA
Ivica Guberac s svojo zagovornico Moniko Mavsar.

Obramba koprskega nogometaša Ivice Guberca je predlagala izločitev več dokazov, pri čemer se je sklicevala na način vročanja sodnih odredb in obrazloženosti samih odredb. Tožilstvo nasprotno meni, da za izločitev dokazov ni tehtnih razlogov.

Guberac je le eden od skupno 16 obdolžencev v zadevi Kobra, osem med njimi je v priporu. Kriminalna združba, katere jedro naj bi predstavljala družina Hoxhaj, naj bi se ukvarjala s preprodajo drog ter trgovala z orožjem in ilegalnimi pribežniki. Gubercu tožilstvo konkretno očita kaznivo dejanje s področja prepovedanih drog. Kriminalisti so v sklopu preiskave namreč opravili tudi hišno preiskavo pri Gubercu in v kleti našli drogo. Kot je tedaj pojasnila odvetnica Monika Mavsar, je sistemski ključ, ki odpira tako njegovo stanovanje kot garažo in klet, imel tudi njegov prijatelj iz otroštva.

Zavarovanje podatkov in vročanje

Odvetnica Katarina Mervič je tako med drugim navedla, da je bilo zavarovanje elektronskih podatkov v sklopu kriminalistične preiskave opravljeno mimo odredbe oz. po poteku njene veljavnosti. Mavsarjeva pa je problematizirala samo vročanje odredbe obtožencu. Zakon o kazenskem postopku jasno določa, da je treba odredbo o preiskavi vročiti osebno, je opozorila, v primeru Guberca pa temu ni bilo zadoščeno. Tudi sicer po njenem prepričanju nobena od odredb ni dosegla pričakovanih standardov, prav tako pa ni bilo v njih obrazložen obstoj utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja.

Odgovor tožilstva

Državna tožilka Anja Štrovs je nasprotno ocenila, da so predlogi za izločitev dokazov neutemeljeni, zato je sodnici Tatjani Pavlovec predlagala, da predloge zavrne in dokazov ne izloči.

Kot je poudarila tožilka, so bile pri izdaji odredb za hišno preiskavo in za preiskavo elektronskih naprav obtoženca spoštovane tako zakonske kot ustavne določbe. Glede pomislekov, da so Gubercu kršili pravice s tem, ko so hišno preiskavo opravili v njegovi nenavzočnosti, pa je Štrovsova spomnila, da obtoženec ni bil dosegljiv in da je bila pri preiskavi prisotna njegova odvetnica, poleg tega pa je bilo zaradi interesa same preiskave nujno hišno preiskavo opraviti nemudoma.

Sodnica Pavlovčeva je danes zaključila predobravnavni narok in naznanila, da bo postopek za enega od šestnajsterice obtoženih izločila. Naroke glavne obravnave pa bo sodišče določilo naknadno. Kot zaenkrat kaže, se glavna obravnava sicer ne bo začela pred oktobrom.