Revizija

Na Zpizu napake, prišlo do nepravilno določenih pokojnin

T.L./STA
16. 8. 2017, 12.54
Posodobljeno: 16. 8. 2017, 12.56
Deli članek:

Za poslovanje Zpiza v 2015 je računsko sodišče podalo mnenje s pridržkom. Odzivnega poročila ni zahtevalo, saj je Zpiz že med revizijo sprejel ustrezne popravljalne ukrepe.

Arhiv Svet24
Pri nabavi blaga v znesku skoraj 36.000 evrov je Zpiz ravnal v nasprotju s predpisi in notranjimi akti o javnem naročanju.

Računsko sodišče je nosilcu in izvajalcu obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja na podlagi medgeneracijske solidarnosti, Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), glede poslovanja v letu 2015 izreklo mnenje s pridržkom. Odzivnega poročila ni zahtevalo, saj je Zpiz že med revizijo sprejel ustrezne popravljalne ukrepe.

Računsko sodišče je med drugim ugotovilo, da Zpiz v matični evidenci zavarovancev in upokojitvenem postopku ni zagotovil pravilnih in popolnih podatkov, ki vplivajo na odmero pokojnine, zato je bila uživalcem v nekaterih primerih pokojnina nepravilno določena in izplačana. Po ugotovitvah računskega sodišča Zpiz v matični evidenci uživalcev pravic tudi ni zagotovil vseh podatkov, kar ni v skladu z zakonodajo.

Pri nabavi blaga v znesku skoraj 36.000 evrov je Zpiz ravnal v nasprotju s predpisi in notranjimi akti o javnem naročanju. Prav tako po ugotovitvah računskega sodišča Zpiz ni poskrbel za pravno urejenost nepremičnega premoženja, za uporabo stavbnega zemljišča pa je plačal za 1470 evrov preveč nadomestila.

Je pa računsko sodišče o računovodskih izkazih Zpiza za leto 2015 izreklo pozitivno mnenje.