Poročilo

State Department: vse judovsko premoženje v Sloveniji še ni bilo vrnjeno

J.P./STA
15. 8. 2017, 19.14
Posodobljeno: 15. 8. 2017, 19.17
Deli članek:

State Department v letošnjem poročilu o položaju verskih svoboščin po svetu skrajno skupino Islamska država (IS) izpostavlja kot eno največjih groženj tem svoboščinam in državni sekretar Rex Tillerson je v uvodu v poročilu poudaril, da bodo ZDA še naprej ščitile verske svoboščine po svetu.

Reuters
Rex Tillerson

Poročilo zajema 199 držav sveta in tako kot lani posebej kritizira Afganistan, Egipt, Indonezijo, Mavretanijo, Nepal, Pakistan, Savdsko Arabijo in Sudan kot države, kjer so verske svoboščine zelo kršene zaradi zakonov proti bogokletju, brezbožnim, nevernim, drugače verujočim in vsem, ki ne sledijo uradni veri.

Seznam ima še deset držav posebne skrbi glede verskih svoboščin, na katerem so Mjanmar, Kitajska, Eritreja, Iran, Severna Koreja, Savdska Arabija, Sudan Tadžikistan, Turkmenija in Uzbekistan. Kljub priporočilom nevladnih organizacij pa na seznamu ni Rusije, Sirije, Vietnama, Pakistana, Nigerije in Srednjeafriške republike.

Živeti v strahu

Tillerson pravi, da tam, kjer ni zaščite verskih svoboščin, rastejo nestabilnost, terorizem in nasilje. "Nihče ne sme živeti v strahu ali se soočati z diskriminacijo zaradi svoje vere in ZDA si bodo še naprej prizadevale z verskimi manjšinami po svetu za zaščito kulturne dediščine," je med drugim zapisal Tillerson, ki je IS obtožil genocida, ugrabitev, posilstev, suženjstva in smrti tam, kjer imajo nadzor.

Premoženje

Zaščita kulturne dediščine je omenjena tudi v delu poročila, ki govori o Sloveniji. Pogajanja potekajo, vendar pa vse judovsko premoženje še ni bilo vrnjeno.

Poročilo o Sloveniji je kratko, priznava, da so zadeve urejene, omenja pa nekaj incidentov z onečaščenjem mošeje v gradnji in katoliške cerkve sv. Nikolaja v Ljubljani, kar so pristojne ustanove in organizacije po vrsti obsodile. Omenja se tudi odločanje ustavnega sodišča o tem, ali zakon o omamljanju živali pred zakolom krši verske svoboščine muslimanske skupnosti.

Američani ocenjujejo, da je v Sloveniji 58 odstotkov prebivalstva katoliškega, 23 odstotkov so neki drugi, dva odstotka so muslimani, dva odstotka pravoslavni, odstotek spet drugi, trije odstotki nepovezani in deset odstotkov prebivalstva nima nobene vere.