Predvolilne obtožbe

»Merklova je postala lutka v Trumpovih rokah«

B.K.
14. 8. 2017, 11.49
Posodobljeno: 14. 8. 2017, 11.50
Deli članek:

Nemški zunanji minister je ostro napadel kanclerko Angelo Merkel, saj naj bi se podredila Trumpovim zahtevam o povišanju obrambnih izdatkov na račun socialne politike.

Profimedia

V pogovoru za nemške časopise iz mreže RedaktionsNetzwerk, je zunanji minister Sigmar Gabriel ponovno zavrnil povišanje obrambnih izdatkov in ostro napadel svojo šefico, nemško kanclerko Angelo Merkel. Gabriel, sicer član nemških Socialnih demokratov, je kanclerko in njeno Krščansko demokratsko unijo obtožil, da se podrejejo militaristični politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Gabriel je dejal, da bodo septembrske volitve v nemški parlament referendum o tem, »ali Nemčija ostaja miroljubna sila ali pa se pridružuje Trumpovi vojni norosti.«

Profimedia
Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel.

Zunanji minister je še poudaril, da odločitev vladajočih krščanskih demokratov, da se »praktično prostovoljno poklonijo in obljubijo, da bodo po volitvah podvojili nemški obrambni proračun, ne pomeni nič drugega kot signal Trumpu, da se bodo podredili njegovemu pritisku. /.../ Do sedaj sploh nisem verjel, da je takšna podreditev ameriškemu predsedniku mogoča.«

Ob tem je Gabriel obtožil nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubleja, da skuša zmanjšati podporo za dolgotrajno brezposelne osebe in sredstva za centre za prekvalifikacijo. Schäuble je namreč predlagal, da v proračunu za prihodnje leto zmanjšajo sredstva za tovrstne programe za 258 milijonov evrov.