bitka za rako

Begunci iz Rake ne bežijo k režimu pač pa h Kurdom

B.K.
6. 8. 2017, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriški odposlanec koalicijskih sil v Siriji Brett McGurk je potrdil, da se v mestu Raka, ki predstavlja glavno mesto Islamske države v Siriji, nahaja še približno 2000 borcev islamske države. Dodal je, da bodo ti borci najverjetneje umrli v mestu, kjer Sirske demokratične sile (SDF), pod vodstvom kurdskemilice YPG, nadaljujejo s svojimi operacijami proti islamskim skrajnežem.

Reuters
Borca SDF na uničenih ulicah Rake v Siriji.

»Ocenjujemo, da je v Raki ostalo še približno 2000 borcev islamske države. Nerad dajem številke, saj gre za nenatančno znanost. Mislimo, da jih je v mestu še približno 2000 in da bodo najverjetneje v Raki tudi umrli,« je dejal McGurk za neodvisno tiskovno agencijo Ara news in dodal: »Združeni narodi ocenjujejo, da je v Raki še približno 25.000 civilistov. Številka bi lahko bila višja, gre za oceno ZN. In kaj se dogaja v Raki – podobno kot kar smo videli v Mosulu a v zmanjšani obliki – borci ISIS uporabljajo te civiliste za lastne ščite, kot njihove talce.«

Ameriški odposlanec je ob tem pudaril, da večina civilistov iz Rake, po osvoboditvi pobegne v območja, ki jih nadzorujejo SDF.

»Ko notranje razseljene osebe pridejo iz območij, ki so bila pod kotrolo ISIS – to so ljudje, ki so zadnja tri leta živeli pod ISIS – vidimo, da se skoraj vsi premaknejo severno v vrste sil s katerimi sodelujemo. Ne premaknelo se zahodno v omočja, ki jih nadzoruje režim in ne grejo na vzhod, da bi se znova pridružili ISIS. Vsi pridejo v območja, ki jih nadzorujejo Sirske demokratične sile,« je še dodal.

Po ameriških ocenah je trenutno razseljenih približno 324.000 prebivalcev Rake.