mamilo ali zdravilo?

Konoplja mu je dvakrat spremenila življenje

Janja Ambrožič, Dolenjski list
6. 8. 2017, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Janko Pirc iz Mrzlave vasi v občini Brežice živi na račun konoplje. Legalno. A pred leti ni bilo tako.

Janja Ambrožič
Trgovina se, kako ironično, nahaja ravno nasproti sodišča v Brežicah.

Zaradi osmih sadik prepovedane konoplje se je znašel na sodišču, v začetku lanskega leta pa ga je vrhovno sodišče oprostilo vseh obtožb.

Kot nam je pojasnil, je konopljo pred leti posadil, da bi iz nje pridobil smolo, saj je zasledil informacijo, da ta zdravi multiplo sklerozo, za katero je zbolela njegova partnerica, in da omili posledice jemanja inzulina, ki ga mora zaradi sladkorne bolezni uživati njegov sin. No, letos tik pred poletjem pa je v središču Brežic odprl trgovino s konopljinimi izdelki s pomenljivim imenom Konoplja osvobaja.

Kar precejšen del prostora je namenil pravni osnovi, da je trgovina s konopljo povsem legitimna – na ogled ima ustavo, izpisano konvencijo o mamilih. »Konoplja ni mamilo, je zdravilo,« nam je pojasnil.

Janja Ambrožič
Na policah najdemo različne izdelke.

KONOPLJA IZ POSAVJA

»Cene so pri nas nižje kot na črnem trgu, naši izdelki so tudi bolj koncentrirani kot drugi, ki jih je mogoče dobiti. Večina proizvodov na evropskem trgu prihaja iz Kitajske, mi pa za izdelke uporabljamo konopljo, ki zraste pri nas, v Posavju. Lani smo imeli s konopljo zasajena dva hektarja, letos 15, v nekaj letih nameravano zasaditi 100 hektarjev površin, zato iščemo kmete, ki bi bili pripravljeni sodelovati z nami. Čez noč to ne bo šlo, kajti zemljo je treba pripraviti, in to traja leto ali dve,« je povedal Pirc in dodal, da del predelave opravijo v tujini, večino pa v Sloveniji.

V trgovini prodajajo konopljino smolo, trihome, proteine, kapljice, semena, olje, hidrolat, mazilo in podobno.

ODMIKAMO SE OD NARAVE

Pirc se veliko ukvarja tudi z izobraževanjem in s svetovanjem. K njemu prihajajo ljudje iz Slovenije in tujine (pogoste stranke so Hrvati, Rusi, Italijani, Avstrijci), ki jih zanima zdravljenje s konopljo. Tudi zelo ugledni zdravniki so med njimi, a o imenih in priimkih ni želel govoriti.

Njegov namen je ljudem povedati, da si lahko sami pomagajo, če bodo znali dihati z naravo. »Smo del narave. Tu ne gre samo za konopljo, pomagamo si lahko tudi z drugimi rastlinami: čebulo, česnom, koprivami … Ne bo nas pozdravila konoplja, gre za to, da v telesu ustvarimo ravnovesje.«

Uradna in alternativna medicina bi po njegovem mnenju morali iti z roko v roki. A ni tako. »Uradna se je umaknila od narave in je šla v smeri kapitala. Večina zdravnikov ne upošteva Hipokrata in ne dela izključno v dobro pacienta, kajti v tem primeru bi morali odpravljati vzroke bolezni in vzpostavljati ravnovesje v telesu. Oni pa rešujejo posledice, da farmacija lahko služi, vzrok pa ostane.«

Janja Ambrožič
Bil je na dnu, a zdaj je spet začel živeti.

VSESPLOŠNO UPORABNA RASTLINA

Ta trgovina ni namenjena le izdelkom, ki jih bodo proizvedli sami, ampak vsemu, kar je povezano s konopljo, zato se bo program še širil, nam je še povedal Pirc in pojasnil, da konoplja čisti zemljo, v kombinaciji z volno je dobra za zastirko, uporabna je kot gradbeni material.

Njegov boj s sistemom, še posebej sodstvom, ki je povzročil razpad družine, mu uničil socialni status in zdravje, še ni končan. »Moj boj bo zaključen, ko bom lahko s konopljo normalno zdravil sina in ko bom dobil miloščino od države za vse, kar sem doživel.«

Do tedaj je verjetno še daleč. Sinova diabetologinja je denimo zavrnila sodelovanje z njim z besedami, »da se z domačimi pripravki ne bo ukvarjala,« kar ga žalosti.