Apokalipsa v Istri

VIDEO in FOTO: Dramatične razmere presenetile domačine, ne pa tudi zimskih služb

S.R.
27. 7. 2017, 08.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Včerajšnja zimska apokalipsa v Istri, ki je najhuje udarila v na hribčku ležečem naselju Plomin, je prinesla točo, kot je v tistih krajih ne pomnijo.

Youtube
Iz kleti so morali prinesti lopate.

Naselje Plomin, ki s hriba nad Plominskim zalivom gleda na Jadransko morje, je včeraj v samo nekaj minutah prekrila bela odeja, ki jo lokalno prebivalstvo redko vidi celo pozimi. Presenečeni so bili tako turisti kot domačini, ni pa neurje s točo, veliko kot lešniki, presenetilo zimskih služb, ki so sredi julija na zaprto cesto med Labinom in Vozilići poslale snežne pluge. Po poročanju lokalnih medijev v tem času začuda ni bila zabeležena niti ena prometna nesreča, promet pa se je še nekaj nadaljnjih ur premikal zelo počasi. Meteorologi poročajo tudi, da je temperatura v samem središču neurja padla celo na 6,5 stopinj Celzija.

Domačini so se tako morali sredi najtoplejšega meseca v letu z lopatami lotiti svojih dvorišč in dovozov, medtem ko je v bližnjem naselju Rabac istočasno le rahlo deževalo, v Labinu pa denimo niso videli niti kapljice, čeprav je zaradi razmeroma močnega vetra temperatura tudi tams 26 naglo padla na 16 stopinj Celzija.

»Nekje okoli 13.30 ure je z neba začela padati toča v velikosti lešnikov in samo v nekaj minutah je vso območje prekrilo 15 centimetrov ledu,« je za portal Glas Istre povedal kuhar Marko Ponjavić, ki je dejal še, da je ropotalo celih 40 minut, dokler ni toče zamenjal blažji dež. »Grmelo je kot noro. Kaj reči, proti naravi se ni mogoče boriti,« je dodal.