Previdnost velja

Opozorilo: na Hrvaškem se je letos utopilo že 35 ljudi

uk
27. 7. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V prvi polovici letošnjega leta je zaradi utopitve umrlo več deset ljudi. Največkrat se tragedija zgodi, ko ljudje precenijo svoje sposobnosti.

Bobo
Razburkano morje lahko kopalca odnese stran od obale.

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve (MUP) tako prebivalce Hrvaške kot turiste znova opozarja, naj med dopustom poskrbijo za varnost. Letos je namreč zaradi utopitve umrlo že 35 ljudi; utopilo se je 23 hrvaških državljanov in 12 tujih gostov. V istem obdobju lani je zaradi utopitve umrlo 28 ljudi, piše časnik 24sata.

Vodne rastline

Veliko nevarnost predstavljajo tudi vodne rastline, ki se lahko ovijejo okoli udov, človek pa se utopi, ker ga ob tem zgrabi panika.

Zadnje tragedije

Ob izjemno visokih temperaturah v zadnjih tednih so mnogi, tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, pač poiskali ohladitev v rekah in seveda morju. A se žal dogajajo tudi tragične nesreče. Na jezeru v Zagrebu se je v soboto utopil 19-letni državljan Paragvaja; reševalcem ga je sicer uspelo spraviti na kopno in oživljali so ga skoraj eno uro, a najstniku ni bilo več pomoči. Da je lahko nevarno tudi v bazenih, pa se je izkazalo ob nesreči bivšega nogometaša Dinama Željka Janjanina. Triinšestdesetletnik se je pretekli konec tedna utopil v bazenu v toplicah Lešće. Priče so povedale, da naj bi Janjaninu postalo slabo, nato je izginil pod gladino.

Nevarnost tudi na barkah

Junija so hrvaški reševalci iz morja pri Dubrovniku potegnili 27-letno žensko, ki je sprva še kazala znake življenja, a je kljub oživljanju niso mogli več rešiti. Po zadnjih informacijah so nesrečno plavalko odnesli valovi, saj je bilo morje precej razburkano. Isti dan so v Umagu rešili 44-letnega Slovenca, ki zaradi valov ni mogel do obale. Reševali so avstrijskega državljana, ki si je na območju Pulja na barki zlomil nogo in padel v morje. V začetku julija pa so iz morja rešili 40-letnega očeta in 12-letnega sina, državljana Srbije, a je žal oče nato v bolnišnici umrl.

STA
Pomembno je upoštevati predpise in pravila, da se ne zgodi nesreča.

Nesreče v Sloveniji

Ne smemo pozabiti, da se tovrstne tragedije dogajajo tudi v Sloveniji. Žal se je 3. junija letos v Izoli utopil 42-letni moški z Goriškega, ki je padel s plovila. Junija se je v naselju Lokavci v občini Gornja Radgona v ribniku utopil 23-letni Daniel Budja. Po podatkih Nacionalnega instituta za javno zdravje v Sloveniji v povprečju zaradi utopitve umre en otrok, mlajši od šest let. Najpogostejše so utopitve v bazenih.

Divje plaže

Z MUP so prav zaradi večjega števila smrtnih žrtev izdali ponovno opozorilo. »Da bi preprečili tragedije, naprošamo državljane in tuje goste, da uporabljajo izključno urejena kopališča, ki so pod nadzorom. Izogibajte se rekam, jezerom in tolmunom, ki nimajo urejenih kopališč. Predvsem so nevarne reke, ki imajo močno pretočnost, brzice in menjajo svoj tok. Tudi jezera so nevarna, saj imajo hitre menjave globin,« opozarja MUP.