Incident

Eden mrtev in dva ranjena na izraelskem veleposlaništvu v Jordaniji

STA/B.K.
24. 7. 2017, 07.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V jordanski prestolnici Aman je prišlo do incidenta v tamkajšnjem izraelskem veleposlaništvu. V streljanju je umrl en Jordanec, en Izraelec in še en Jordanec pa sta bila ranjena.

Reuters
Na ulicah Jeruzalema divjajo spopadi med palestinskimi protestniki in izraelsko policijo.

Jordanske varnostne sile so po incidentu zavarovale območje okrog veleposlaništva, preiskava še poteka. Po navedbah policije sta Jordanca vstopila v stavbo, ker naj bi izvedla nekaj tesarskih del.

Med Izraelom in Jordanijo je v zadnjih dneh prišlo do napetosti, potem ko je Izrael na Tempeljskem griču, ki mu muslimani pravijo Haram al Šarif, po nedavnem krvavem napadu namestil detektorje kovin in nadzorne kamere.

V omenjenem krvavem napadu so trije izraelski Arabci v starem delu Jeruzalema s strelnim orožjem napadli izraelske policiste, nato pa pobegnili na bližnji Tempeljski grič, kjer so jih ubili pripadniki izraelskih varnostnih sil. V napadu sta bila ubita dva policista, ki sta ranam podlegla v bolnišnici. To je bil eden najhujših incidentov v Jeruzalemu v zadnjih letih.

Jordanija je uradni skrbnik muslimanskih svetih lokacij v Jeruzalemu, poostreni varnostni ukrepi na omenjenem občutljivem območju, ki je svet tako za muslimane kot Jude, pa so spodbudili tudi petkov protest več tisoč Jordancev v Amanu.

Arabska liga je sicer danes obtožila Izrael, da se z novimi varnostnimi ukrepi na Tempeljskem griču "igra z ognjem". "Jeruzalem je skrajna meja," je sporočil vodja Arabske lige Ahmed Abul Gejt in dodal, da "noben Arabec ali musliman ne bo sprejel kršitev" na tem občutljivem območju.