Nov mejnik varnosti

Število letalskih nesreč se je bistveno zmanjšalo

M.K./STA
11. 7. 2017, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Po analizi hamburškega urada za preiskavo letalskih nesreč Jacdec se je število letalskih nesreč s smrtnimi žrtvami v svetu letos bistveno zmanjšalo.

Profimedia
Varnost v letalskem prometu je po podatkih strokovnjakov dosegla nov mejnik. Na fotografiji pilota v letalu Airbus 321 med preletom Alp.

Od januarja je v nesrečah letal umrlo 16 ljudi, v enakem obdobju lani pa 175.

Kot ob tem dodajo v Jacdecu, nobena od letošnjih smrtnih nesreč ne gre na račun komercialnih poletov. Nesreče s smrtnimi žrtvami so se zgodile v tovornem letalskem prometu ali pri demonstracijskih poletih ali regionalnih čarterskih ali taksi poletih.

"Letošnje številko naredijo toliko večji vtis, saj je v zadnjem desetletju v prvi polovici leta v povprečju umrlo 286 ljudi," je ocenil ustanovitelj Jacdeca Jan-Arwed Richter. Dodal je, da je samo v nedavni avtobusni nesreči na Bavarskem umrlo več ljudi kot v celotnem polletju v letalskem prometu. Ob tem je še opozoril, da je preuranjeno govoriti o napovedih za celotno leto.

Jacdec že vrsto let beleži in analizira nesreče in hude incidente v civilnem letalstvu, pri tem pa upoštevajo vsa letala z več kot 5,7 tonami ali več kot 19 sedeži.