Divjad na avtocesti

Strah pred razjarjeno medvedko, ki so ji povozili mladiče

M.K.
11. 7. 2017, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Lovska družina Vransko je obvestila občino Vransko, da so zjutraj na štajerski avtocesti med predorom Ločica in cestninsko postajo Vransko našli tri povožene medvedje mladiče.

Wikipedia
Medved ponavadi napade takrat, kadar ga človek preseneti oz. medvedka v primeru, da ima poleg mladiče.

Ker obstaja verjetnost, da je v bližini tudi njihova mama, ki bi lahko bila tudi nevarna, vse prebivalce obveščajo, da naj bodo previdni. Lovci predvidevajo se, da se na tem območju zadržuje tudi razjarjena medvedka, zato odsvetujejo sprehode v naravi, nabiranje gob in podobno, so zapisali v sporočilu, objavljenem na portalu MojaObčina.si.

Na štajerski avtocesti med Vranskim in predorom Ločica Dars priporoča previdnost zaradi nevarnosti živali na cesti.

Predstavnik območne enote Zavoda za gozdove v Celju, Peter Terglav, je za 24ur.com povedal, naj bodo prebivalci zelo previdni, naj se temu območju izogibajo in naj dajo pse na povodce. "Če medvedka ni poškodovana, potem je najverjetneje že šla naprej proti severu, če pa je bila tudi ona v nesreči poškodovana, pa je lahko zelo nevarna." Nesreča se je zgodila okoli 3. ure zjutraj, ko je mlada medvedja družina očitno prečila avtocesto. Ta je na njihovi migracijski poti od Menine planine preko Zasavja naprej proti Kočevskemu, je po pisanju 24ur.com še povedal Terglav.

Napadi medveda na človeka so na splošno zelo redki, vendar za to obstaja možnost. To možnost lahko zelo zmanjšamo, če upoštevamo nekatera preprosta navodila obnašanja.

Nasvete glede ravnanj v primeru srečanja z medvedom Zavod za gozdove RS lahko preberete tukaj.

V primeru resnih težav z medvedi pa lahko prizadeti prebivalci Slovenije pokličejo številki 112 (Center za obveščanje RS) ali 113 (Policija), kjer jih bo tisti, ki bo sprejel klic, povezal z intervencijsko skupino za hitro posredovanje v primeru težav z velikimi zvermi. Intervencijska skupina, ki jo je imenovalo resorno ministrstvo za varstvo narave, deluje v sklopu Zavoda za gozdove Slovenije.

www.mojaobcina.si
Za medvedje mladiče se je pot na Kočevsko med prečkanjem avtoceste tragično končala.