Izmikanje sojenju

Kazenski pregon zoper tožilko Kotnikovo zastaral

M.K./STA
11. 7. 2017, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kazenski pregon zoper višjo državno tožilko Dragico Kotnik je zastaral. Suspenz ji je s tem prenehal in se lahko vrne na delovno mesto na vrhovnem državnem tožilstvu.

Primož Lavre
Dragica Kotnik je sicer vmes podala nadzorstveno pritožbo zaradi sojenja v nerazumnem roku.

Da je bil kazenski postopek, v katerem se je znašla zaradi dveh zlorab uradnega položaja, ustavljen, so za Dnevnik potrdili v uradu generalnega državnega tožilca.

Kot navaja Dnevnik, je bila takratna vodja posebnega oddelka pri vrhovnem državnem tožilstvu za pregon policistov obtožena, da je novinarju Mitji Lomovšku poslala še nepravnomočno obtožbo v zadevi SCT. Lomovšku naj bi izročila tudi tožilsko dokumentacijo v aferi Baričevič.

Tožilstvo je Kotnikovi v obtožnem predlogu očitalo kaznivi dejanji zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. V več kot šestih letih od kaznivega dejanja na ljubljanskem okrajnem sodišču pa ji niti soditi še niso uspeli začeti.

Marca lani je bil na sodišču razpisan predobravnavni narok, na katerega pa Kotnikova ni prišla, saj ji niso uspeli vročiti vabila. Na sodišče je poslala zdravniško opravičilo, a je izvedenec nato presodil, da je sposobna sodelovati na sojenju, potrebuje zgolj krajše odmore. Zgodba o neuspešni vročitvi vabila se je še nekajkrat ponovila.

Marca letos so jo policisti iz Kopra privedli na ljubljansko sodišče, kjer so ji predali vabilo. Čeprav je od kaznivega dejanja minilo že šest let, kar pomeni absolutno zastaranje, so na tožilstvu zatrdili, da to še ni nastopilo. Zastaralni rok namreč ni tekel v času, ko se je tožilka izmikala, so pojasnili. Tudi na sodišču so razložili, da je treba upoštevati zakonske določbe o teku in pretrganju zastaranja, ki govorijo o nedosegljivosti obtoženca, navaja časnik.

Kot dodaja, tudi na aprilski narok Kotnikove ni bilo, odvetnika Radovan Cerjak in Milan Krstić pa sta prinesla novo zdravniško opravičilo. Predlagala sta, naj sodišče sprejme sklep o zastaranju, kar se je očitno tudi zgodilo. Kot so Dnevniku v ponedeljek sporočili iz urada generalnega državnega tožilca, je sodišče 21. junija sprejelo sklep o ustavitvi postopka.

"Glede na to, da je bil suspenz uveden zaradi kazenskega postopka, je z dnem izdaje sklepa o ustavitvi tega postopka suspenz prenehal in Kotnikova se lahko vrne na mesto višje državne tožilke na vrhovnem državnem tožilstvu," so sporočili. So pa dodali, da se bo šele v primeru, da bo ta odločitev postala tudi pravnomočna, "suspenz odpravil skupaj z vsemi njegovimi posledicami". Tožilstvo se torej še lahko pritoži, možnost, da bo uspešno, pa je verjetno zelo majhna, še piše Dnevnik.