Strokovno mnenje

Hrvaška tarča Islamske države? »Teroristična grožnja je realna«

R.T.
16. 6. 2017, 12.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Hrvaška je pritegnil pozornost Islamske države. Sreča v nesreči je, da je v tem pogledu zgolj marginalna država, teroristi pa so z razlogom osredotočeni na Pariz in London, pravi Pavle Kalinić.

Reuters
Terorizem Islamske države je nekaj novega, pravi politolog, kakor tudi njena struktura.

Hrvaški politolog je prepričan, da Islamska država Hrvaški predstavlja realno grožnjo. Prejšnji teden je namreč postalo jasno, da omenjena teroristična združba ni pozabila na Balkan. »Hrvaška je že nekaj let članica Evropske unije, s čimer je nase prevzela njeno širšo politiko. Prav tako je članica zveze Nato, vpletena pa je bila tudi v vojno v Bosni in Hercegovini, kar ima svojo težo, ne glede na njeno vlogo v tej vojni,« je za Deutsche Welle povedal Pavle Kalinić.

Terorizem Islamske države je nekaj novega, pravi politolog, kakor tudi njena struktura. Medtem ko je Al Kaida še bila nekako organizirana, gre tu za pojav z difuzno strukturo z manj neposredno povezanimi deli. »Če nek častilec te politične struje oceni, da bi lahko nekaj naredil, bo to naredil na lastno pest. Usklajevanje z višjo instanco, ki bi po dejanju prevzela odgovornost, ni potrebno.«

Ne gre za merjenje vojaške moči

Tudi Zlatko Dizdarević, novinar in nekdanji bosansko-hercegovski diplomat meni, da ni nič nemogoče. »Teroristična grožnja bi lahko bila lažna, a je povsem mogoče tudi, da ni. Na tem območju namreč delujejo organizirane sile, ki so del večjih osvajalskih projektov, kakor tudi posamezniki, ki so se včeraj spoznali v kavarni in iz frustracije zaradi zavrnitve in izolacije čutijo potrebo, da naredijo nekaj 'junaškega',« je za omenjeni nemški medij dejal Dizdarević.

Prepričan je tudi, da vojne zoper takšno grožnjo ni mogoče dobiti s silo in raketnimi izstrelki, saj ne gre za klasično merjenje vojaških moči.