kalif al-Bagdadi

Rusi potrdili: šef Islamske države ubit v zračnem napadu

B.K.
16. 6. 2017, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Rusko obrambno misnistrstvo je sporočilo, da preverja informacije po katerih naj bi v zračnem napadu ruskih letal bil ubit vodja islamske države kalif Abu Bakr al-Bagdadi.

Youtube
Abu Bakr al-Bagdadi

Ruska večnamenska lovca Su-34 in Su-35 sta konec maja izvedla zračni napad v bližini Rake, de facto glavnega mesta Islamske države v Siriji. Tarča napadov naj bi bili visoki voditelji teroristične organizacije, ki so se srečali v bližini Rake. Po nepreverjenih navedbah naj bi na srečanju bil prisoten tudi Abu Bakr al-Bagdadi, vodja Islamske države, so v izjavi za javnost zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu.

“Glede na informacije, ki jih še preverjamo po različnih kanalih, je bil vodja IS Ibrahim Abu Bakr al-Bagdadi na sestanku prisoten in je bil v napadu ubit,” izjavo ministrstva navaja ruska televizija RT.

O smrti islamističnega voditelja so sicer pred dnevi poročali že sirski mediji, a njegove smrti nista potrdili ne ruska ne ameriška stran, tiho pa so bili tudi v sirski in iraški vojski.

Al-Bagdadi, sicer rojen kot Ibrahim Awad al-Badri, se je v javnosti prvič pojavil poleti leta 2014, ko je Islamska država zavzemala velike kose teritorija v Iraku in Siriji. Voditelj islamistične organizacije je tekom vojne večkrat pozival k vzpostavitvi svetovnega kalifata.

Osvobajanje Rake se nadaljuje

Medtem so Sirske demokratične sile (SDF) pod vodstvom kurdske milice YPG in z zračno podporo ameriškega letalstva vstopile v okrožje al-Barid v Raki, kjer so zasedle skladišče orožja ter zasegle večje količine streliva in orožja.

Pripadniki SDF so v ofenzivi na Rako, ki so jo pričeli 6. junija, zavzeli že tri soseske v mestu. Med drugim so osvobodili tudi stavbo fakultete za fiziko, ki so jo islamisti uporabljali za varnostni center.