Prva gej premierka

Srbija prehitela Slovenijo in druge balkanske države

B.K.
16. 6. 2017, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v četrtek za mandatarko predlagal 41-letnico, ki je prva odkrito istospolno usmerjena političarka na tej poziciji.

Reuters

Wikipedia
Ana Brnabić

Ana Brnabić je bila rojena leta 1975 v Beogradu. Po zaključeni srednji šoli je odšla na študij v Združene države Amerike, kjer je na univerzi Northwood v Michiganu doštudirala poslovno administracijo. Po diplomi je na angleški univerzi Hull zaključila še magisterij iz marketinga.

Ana Brnabić bo mesto predsednice vlade prevzela le leto dni po vstopu v politiko. Avgusta lani je namreč prevzela mesto ministrice za javno upravo.

“Odločil sem se, da za mesto predsednika vlade srbskemu parlamentu predlagam Ano Brnabić,” je Vučić dejal novinarjem. “Prepričan sem, da ima profesionalne in osebne kvalitete za predsednico vlade in da bo skupaj z drugimi ministri delovala v smeri izboljšanja in napredka naše Srbije.”

Barnabićeva je medijem dejala da služenje svoji državi zanjo predstavlja veliko čast in da bo delala “na predan in odgovoren način, z veliko ljubeznijo in odkritostjo.”

Barnabićeva bo postala prva ženska na premierski poziciji v zgodovini Srbije in prva odkrito istospolno usmerjena predsednica vlade na celotnem Balkanu.

V Srbiji živi približno sedem milijonov ljudi, večina jih pripada pravoslavni krščanski veroizpovedi. Spolna usmerjenost je sicer pereč problem v tej balkanski državi, kjer je bilo na gejevski paradi leta 2010 v napadu nacionalističnih nasilnežev poškodovanih 150 ljudi. Do leta 2013 je bila parada zato prepovedana.