16 let konflikta

Izgubljena bitka: dodatnih 4000 vojakov v Afganistan

S.R./STA
16. 6. 2017, 07.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriški mediji poročajo, da bo obrambni minister James Mattis v prihodnjih dneh naznanil napotitev dodatnih 4000 ameriških vojakov v Afganistan za pomoč pri urjenju afganistanskih sil ter sodelovanje v operacijah proti talibanom in skrajni skupini Islamska država (IS), ki tam krepi svojo prisotnost. Pentagon navedbe zanika.

arhiv Svet24
Za dodatne vojake je zaprosil poveljnik ameriških sil v Afganistanu.

Ameriški predsednik Donald Trump je pooblastila za odločanje o številu ameriških vojakov v Afganistanu predal Mattisu, ki je pred dnevi v senatu priznal, da ZDA v Afganistanu ne zmagujejo. Prav tako nova administracija šele pripravlja dolgoročno strategijo glede konflikta, ki traja že pod tretjim predsednikom ZDA po 16 letih vladanja Georga Busha mlajšega in Baracka Obame.

Tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis je v odzivu na poročanje medijev dejal, da odločitev še ni bila sprejeta. Reuters ob tem sicer dodaja, da so napovedi v skladu z dosedanjimi izjavami neimenovanih visokih ameriških uradnikov, da ZDA načrtujejo napotitev med 3000 in 5000 dodatnih vojakov.

Od leta 2001 je v Afganistanu umrlo 2400 ameriških vojakov, trenutno jih je uradno tam 8400, kar je zgornja meja, ki jo je določil Obama. Vendar naj bi jih bilo v državi še 2000, ki uradno ne štejejo, ker so menda opredeljeni kot začasni.

Na višku vojne pod Obamo, ki je ukazal dodatno napotitev 30.000 vojakov, je bilo v Afganistanu pred leti skupno 100.000 ameriških vojakov, Mattis pa je zagotovil, da se na to raven več ne bodo povzpeli, ker je cilj nacionalna pomiritev.

Trump se sicer Afganistanu doslej ni preveč posvečal, ampak je govoril predvsem o vojni proti IS. Za dodatne vojake je zaprosil poveljnik ameriških sil v Afganistanu general John Nicholson.