Konopljina smola

Diler ali samaritan? Izpovedi prič v korist obtoženemu Jašarju

Gabrijel Toplak
15. 6. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Obtoženi zagovornik marihuane Sanjin Jašar ni nikoli skrival, da podpira tudi pridelavo tako imenovane konopljine smole, ki naj bi lajšala tegobe predvsem obolelim za rakom.

Gabrijel Toplak
Sanjin Jašar ob včerajšnjem prihodu na sodišče.

Policisti so januarja lani Jašarju zasegli večjo količino marihuane in konopljine smole. 

Znani aktivist Sanjin Jašar, ki so mu mariborski kriminalisti na območju mariborske Pekarne v začetku lanskega leta zasegli večjo količino marihuane in konopljine smole, se je znašel na zatožni klopi. Tožilstvo mu med drugim očita neupravičeno proizvodnjo in promet z drogami, sam pa trdi, da zgolj podpira pridelavo tako imenovane konopljine smole, ki naj bi lajšala tegobe predvsem obolelim za rakom.

Prišla po zdravilo

Pred predsednico senata Danilo Dobčnik Šošterič je včeraj stopil 67-letni Aleksander Vasiljevič in dejal, da boleha za pljučnim rakom, za zdravljenje svoje bolezni pa je uporabljal konopljino olje. »Sanjin mi ga je vselej podarjal, vsega skupaj okoli 200 gramov. To bi skupaj zneslo 7500 evrov,« je dejal Vasiljevič in Jašarju, ki je sedel na zatožni klopi, še rekel: »Pomagal si mi!« Tudi 25-letni Matej Šteflic je med drugim dejal, da je prišel k njemu, saj je želel pomagati svoji bolni mami. »Imel je zdravilo in vse sem dobil zastonj,« je bil kratek Šteflic.

Donacije kot nagrade

 Sanjin Jašar: "Kot inteligentnemu homo sapiensu je sojenje žalitev za mojo inteligenco."

Mariborčan Ivo Žižek pravi, da je Jašarja spoznal prek facebooka, saj je potreboval kanabisovo olje za nečaka, ki boleha za avtizmom. »Imel je epileptične napade, zato sem se udeležil njegove brezplačne delavnice. Tam sem, tako kot kakšnih 50 drugih ljudi, od Jašarja na strokoven način izvedel, kaj lahko vse zdravi. Ko sem dobil omenjeno olje, sem mu ponudil 20 evrov. Čutil sem se dolžnega in sem prispevek pojmoval kot nagrado,« je pojasnil Žižek.

Tudi 49-letnemi Žiga Rošič pravi, da mu je Jašar pomagal. »Pred letom dni sem opustil psihološka zdravila in pojavila se mi je kriza. Zanj sem izvedel prek družbenega omrežja. Ko sem ga obiskal in mu predstavil svoje težave, mi je injekcijo dal zastonj. Tudi kasneje mi jih ni bilo treba plačevati. In zdaj sem 'čist', ne potrebujem več njegovega olja. Dobro se počutim in hvaležen sem mu,« je dodal Rošič. Vesela, da ji je s konopljino smolo uspelo premagati raka, je sodišču dejala tudi 31-letna Mateja Radoli. »Zelo sem hvaležna Jašarju. Obiskovala sem že kemoterapije. Za gram smole sem mu plačala po 50 evrov, vsega skupaj pa okoli 2500 evrov. Nisem želela, da mi daje zastonj. Imela sem denar in med vsemi je bil najugodnejši,« je poudarila Radolijeva.