Jo dovolj dobro poznamo?

Trkaj je prepričan, da bi mladi za konopljo delali na polju

R.T.
10. 5. 2017, 16.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Slovenski raper je spregovoril o zdravilnih prvinah konoplje.

Mediaspeed
Raper Rok Trkaj

Rok Trkaj je prepričan, da je konoplja rastlina prihodnosti.

Kako zelo ste prepričani v konopljo, kako zdravilna rastlina je v resnici?

Pri Konoplja.net verjamemo, da je konoplja izredno zdravilna, da pa vseh njenih zdravilnih lastnosti še nismo raziskali. Na podlagi študij že dobro vemo, da pomaga pri epilepsijah, glaukomu, izboljša delovanje pljuč, zaustavi širjenje nekaterih vrst raka, zmanjšuje anksioznost, pomaga pri zdravljenju alzheimerjevi bolezeni in multipli sklerozi, pomaga proti mišičnim krčem, pomaga pri artritisu in je odlična za pomirjanje stranskih učinkov, ki nastanejo pri močnih obsevanjih s kemoterapijo. To je vse že dokazano in podkrepljeno s konkretnimi večletnimi študijami.

Kaj vi menite o konoplji - bi lahko spodbujala nova delovna mesta? Bi mladi delali na polju, če bi bila konoplja legalizirana?

Prepričan sem v to. Mladim je konoplja “zelo kul” in lahko odpre vrata, da poljedelstvo in kmetijstvo zopet postaneta izredno aktualna. Mar si ne želimo bolj zelene prihodnosti? Mar ne bi bilo bolje za mlade, da bi delali na polju, se naučili novih spretnosti, se družili in se umaknili stran od urbanih središč in neprestanega zrenja v zaslone?

Kakšno pa je vaše stališče glede kajenje marihuane?

Naj kadi kdor čuti potrebo. Je pa že večkrat dokazano, da je bolj zdrava alternativa kajenju “đointov”, vaporiziranje oz. uparjanje. Drugače sam s tem nimam posebnih zadržkov, dokler kajenje marihuane ne preraste v zlorabo oz. prekomerno uživanje, pri kateri se začnejo pojavljati depresije, motnje, občutek lenobe … Enako je z uživanjem alkohola, cigaret, sladkorja in podobno - pomembna je zdrava mera razuma.

Kako, kdaj in zakaj ste začeli s konoplja.net?

S spletno stranjo konoplja.net smo začeli poleti leta 2016, ko sva se z Andražem (direktor podjetja MojaČokolada.si) dobila na kavi z namenom izobraževanja splošne populacije o vsestranski uporabi in skoraj čudežnem učinku konoplje na zdravljenje različnih bolezni. Ker pa sva oba iz prejšnjih izkušenj vedela, da lahko začetni entuziazem popusti, sva začela razvijati primeren poslovni koncept. Iz tega smo razvili idejo spletne platforme, ki združuje vse izdelke od vseh slovenskih proizvajalcev konoplje in konopljinih izdelkov. V letu dni smo na konoplja.net uspeli združiti že več kot 30 različnih proizvajalcev in njihovih izdelkov na enem mestu, kar četrtina od trenutno objavljenih 200 različnih izdelkov pa predstavlja uvoz iz tujine.