Nevarna pot

VIDEO: Na poti v Evropo: gumijasti čoln nenadoma zagorel

T.L.
30. 5. 2017, 09.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Portugalci so rešili 34 življenj.

youtube
Čoln je zajel ogenj.

Izpovedi ljudi, ki v strahu za življenje ali iskanju lepše prihodnosti zase in potomce, zapustijo svoje domovine in se odpravijo na negotovo in nevarno pot preko Sredozemskega morja, so pogosto pretresljive. "Pot v novo življenje" se velikokrat tudi ne konča srečno in številni begunci ob tem plačajo najvišjo ceno: izgubijo življenje.

Na poti preko morja na begunce prežijo številne nevarnosti. Tihotapce zanima le denar, ki ga lahko zaslužijo s trgovanjem s človeškimi usodami, zato ne pomislijo dvakrat, če je potrebno čolne preobremeniti (z njimi peljati preveliko števiilo ljudi) ali pa če ljudi na pot pošljejo v "podrtijah". 

Portugalski helikopter pomorskih in zračnih sil, ki je v nadzoru pomagal Frontexu, evropski agenciji za mejno in obalno stražo, je zdaj posnel dogajanje na enem od gumjastih čolnov na Sredomzemskem morju. Na čolnu, ki ga je po Sredozemskem morju nosil morski tok, je bilo 34 migrantov. Nenadoma pa je na čolnu začelo goreti, ognjeni zublji pa so se hitro širili. Da bi rešili svoja življenja, so begunci skočili v morje. Imeli so srečo, saj so jim lahko takoj na pomoč priskočili Portugalci z reševalnimi čolni, na pomoč pa so poklicali tudi špansko obalno stražo.

Zakaj je na čolnu zagorelo, še ni znano.