Raketa

Kim obljubil, da bo ZDA poslal veliko darilo

B.K.
30. 5. 2017, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je po testu balistične rakete, ki je pristala v japonskih vodah obljubil, da bo Severna Koreja Združenim državam Amerike poslala veliko darilo.

Reuters
Kim Džong Un nadzoruje ponedeljkov test balistične rakete.

Kim Džong Un je v ponedeljek nadzoroval izstrelitev novega balističnega izstrelka, nadzorovanega s sistemom natančnega vodenja. Po testu je ukazal razvoj še močnejšega strateškega orožja, s katerim bi naj zavarovali državo pred ameriško intervencijo, so poročali severnokorejski državni mediji.

»Ko bo objavljena novica o naši dragoceni zmagi, bodo Jenkiji [op. slabšalno za prebivalce ZDA] zaskrbljeni, gangsterje južnokorejske satelitske vojske pa bo zajelo malodušje,« je po poročanju Severnokorejske tiskovne agencije KCNA, po testu dejal Kim, ki je ob tem napovedal, da bo država naredila velik korak naprej v razvoju orožja in Američanom poslala »večje darilo.«

Izstreljena raketa je bila za razliko od prejšnjih opremljena z naprednim samodejnim sistemom za pomoč pri izstrelitvi, kar bi ji naj dajalo večjo natančnost kot njenim predhodnicam.

Provokacije tudi z druge strani

Južna Koreja je sicer sporočila, da je takoj po severnokorejskem testu izvedla vojaške vaje, v katerih so z nadzvočnim lovcem B-1B simulirali bombardiranje Korejskega polotoka, poroča katarska televizija Aljazeera.

Mornarica združenih držav Amerike in njena letalska flota, ki jo vodi letalonosilka USS Carl Vinson, prav tako kmalu načrtuje nove vojaške vaje.

Severnokorejski režim je tovrstne vaje označil za provokacijo in opozoril, da bodo vaje v morju regijo privedle »na rob vojne.«