Po operaciji

Umrl vojaški diktator Noriega

T.L.
30. 5. 2017, 07.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Noriega je bil star 83 let.

Profimedia
Manuel Antonio Noriega.

General Manuel Antonio Noriega, nekdanji vojaški diktator Paname, je umrl, sporočilo vladnega sekretarja za komuniciranje Manuela Domingueza povzema britanski BBC. Noriega je bil star 83 let. Nedavno so marca operirali zaradi benignega tumorja na možganih, kasneje pa so se pojavile tudi krvavitve v možganih. 

Profimedia
Manuel Antonio Noriega leta 2010 v francoskem zaporu, kamor so ga zaprli po odsluženi 20-letni kazni zaradi tihotapljenja drog v ZDA.

Noriega je bil ključen ameriški zaveznik, izurila in plačevala ga je ameriške obveščevalna služba CIA, vendar so ga leta 1989 ob vdoru ameriških sil odstranili s položaja. Američani so vedeli, da je Noriega eden od večjih tihotapcev kokaina, vendar so mu "pogledali skozi prste", ker je Američanom omogočal, da so v vojaških operacijah lažje podprli uporniške sile na območju Osrednje in Južne Amerike.

V Miamiju v ZDA so Noriego leta 1988 obtožili trgovanja z drogami, leta 1989 pa so ga ob ameriški invaziji na Panamo odstranili z oblasti in zaprli. Kot vojnega ujetnika so ga odpeljali v ZDA, konec sojenja, ki se je začelo leta 1992, so Noriego nato zaprli zaradi obtožb o pranju denarja in trgovine s prepovedanimi drogami.

V odsotnosti je bil obsojen tudi v Franciji (pranje denarja kolumbijskih mamilarskih krogov) in Panami zaradi umora političnega nasprotnika leta 1995 in pranja denarja. Januarja letos so ga izpustili iz zapora zaradi predpriprav na možgansko operacijo. 

Profimedia