V strahu

Naivna ali preračunljiva? Zakonca tožila hotel, grozi jima izguba hiše

T.L.
29. 5. 2017, 09.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zaradi domnevne zastrupitve s hrano in pijačo sta tožila hotel. Vodstvo hotela zaradi rušenja ugleda udarilo s protitožbo.

Profimedia
Par je trdil, da se je zastrupil s hrano.

Sean in Caroline Bondarenko sta obtožena, da sta si izmislila 10.000 funtov "težko" tožbo zaradi domnevne zastrupitve s hrano, ki naj bi jo med dopustovanjem leta 2013 doživela v hotelu s petimi zvezdicami Caldera Palace na Kreti.

V hotelu pa se niso dali: nemudoma so vložili protitožbo zaradi zaščite ugleda hotela v vrednosti 170.000 angleških funtov. Par želi zdaj odstopiti od svoje tožbe in odškodnine.

Vse več "dopustniških" tožb

Po poročanju Daily Maila je primer para iz Darlingtona le eden od primerov, ki so v zadnjem obdobju precej priljubljeni, ko britanski turisti v času letnega dopusta tožijo različne ustanove. Odstotek teh tožb se je namreč v zadnjih 18 mesecih povečal za 700 odstotkov.

Iz dokumentov, ki jih je na sodišču predložil hotel, je razvidno, da je britanski par užival na dopustu in v tem času zaužil tudi velike količine alkohola. In to v obdobju, ko naj bi bila zaradi domnevne zastrupitve s hrano, bolna. Vodstvo hotela trdi, da par v času tedenskega bivanja v hotelu ni tožil o zdravstvenih težavah ali jih prijavil pristojnim v hotelu.

Agencija, ki je organizirala potovanje britanskega para, ob tem opozarja: "Državljani Velike Britanije se morajo zavedati, da jih lahko v primeru vloge lažne tožbe preganjajo zaradi kaznivega dejanja doma ali v tujini."

V hotelu trdijo, da so zbrali dosje objav s facebooka, iz katerih izhaja, da sta Bondarenkova na dopustu uživala. Iz člankov v britanskih medijih sicer ni jasno zapisano, zakaj je par tožbo vložil šele tri leta po koncu dopusta, je pa iz zapisanega mogoče sklepati, da so ju k temu spodbudili tudi odvetniki. 

Sean Bondarenko (47) zdaj trdi, da sta bila z ženo bolna le en dan. Bojita se, da bosta zaradi protitožbe izgubila hišo. "Ne bi tožila, če ne bi z nami stopila v stik odvetniško podjetje. Naknadno smo zaprosili odvetnike, da bi uumaknili tožbo, pa pa nam je dejal, da bi v tem primeru morala plačati stroške".

Sean tudi pravi, da vsega tega, kar sta naknadno prebrala v sodnih spisih in kar naj bi izrekla na račun hotela, nista nikoli izrekla. Poklical je odvetnika, ki pa jim je zagotovil, naj ne skrbita. Ker pa jima grozi, da bosta izgubila hišo, če bo sodišče odločilo v prod hotela, besed odvetnikov ne jemlje s pretiranim optimizmom ...