Besni nad odtekanjem informacij

Napad v Manchestru: gre za širšo teroristično mrežo?

S.R.
25. 5. 2017, 08.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V ponedeljkovem nočnem napadu v Manchestru, ki ga je izvedel Salman Abedi, je umrlo 22 ljudi, vključno z otroki, še 64 pa jih je bilo poškodovanih. Britanski organi pregona so v zvezi s tem priprli osem oseb. Na drugi strani so Britanci besni, ker so se fotografije dokaznega gradiva pojavile v časniku New York Times.

Reuters
V Libiji so priprli napadalčevega očeta Ramadana Abedija.

Srečanje britanske premierke Therese May in ameriškega predsednika Donalda Trumpa na vrhu Nata je na sporedu danes, medtem pa britanska policija še naprej preiskuje domnevno »mrežo«, povezano s samomorilskim napadalcem Salmanom Abedijem.

Ponedeljkov teroristični napad po koncertu ameriške pevke Ariane Grande v Manchestru je najhujši tovrsten napad v Veliki Britaniji po napadu na londonsko podzemno železnico leta 2005.

V zgodnjih jutranjih urah so denimo preiskovalci med preiskavo prostorov na območju Moss Side v Manchestru izvedli nadzorovano eksplozijo. Med preiskavo na naslovu v okrožju Withington na območju širšega Manchestra pa so aretirali dva moška.

V več racijah v Manchestru, Wiganu in Nuneatonu so tako od ponedeljka skupaj aretirali osem moških, vključno z Abedijevim starejšim bratom, 23-letnim Ismailom, in eno žensko, ki pa je bila pozneje izpuščena. Libijska milica je priprla tudi napadalčevega očeta in njegovega mlajšega brata, 20-letnega Hashema. »Povsem jasno je, da preiskujemo teroristično mrežo. Kot sem dejal, preiskavo vztrajno nadaljujemo. Na širšem območju Manchestra izvajamo obsežne preiskave in dejavnosti,« je dejal višji policijski uradnik v Manchestru Ian Hopkins.

Profimedia
Zjutraj so v tej hiši aretirali eno osebo.

Odtekanje informacij ameriškim medijem

Britanska premierka Theresa May naj bi Donaldu Trumpu danes izrazila zaskrbljenost zaradi spornega odtekanja informacij ameriškim medijem. Mayjeva naj bi razpravo v zvezi z uhajanjem informacij sprožila na današnjem srečanju na vrhu Nata. Agentje Združenega kraljestva naj bi bili sicer prepričani, da so dokazno gradivo medijem posredovali ameriški organi pregona in ne Bela hiša, pravi BBC-jev dopisnik Gordon Corera.

Objava fotografij, vključno z napravo, opisano kot »možni detonator«, je pri Britancih sprožila besen odziv. Poleg tega so ameriški mediji Abedijevo identiteto objavili manj kot 24 ur po eksploziji. Razburjena britanska ministrica za notranje zadeve Amber Rudd je Washington opozorila, »naj se kaj takega ne ponovi,« vendar so mediji kljub temu pozneje objavili še fotografije okrvavljenih ostankov bombe in nahrbtnika.

Profimedia
V povezavi z napadom so preiskali hišo na ulici Carlton Road v Manchestru.