Napad

Manchester: Stopnjo nevarnosti dvignili na kritično, na ulicah vojska

B.K.
24. 5. 2017, 07.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Manchesterska policija je sporočila, da je bilo v ponedeljkovem terorističnem napadu v centru mesta ubitih 22 ljudi. Med njimi so bili tudi otroci.

Reuters
Ljudje prižigajo sveče v znak žalovanja za žrtvami napada.

Salman Ramadan Abedi

22-letni napadalec je bil opisan kot visok in suh mladenič, ki je v tednih pred napadom glasno molil na ulici. Čeprav je že od rojstva živel v Manchestru, se je na dan napada v domači kraj vrnil z vlakom iz Londona. Policija sumi, da se je tam sestal s so-zarotniki.

Abedi je študiral management na Univerzi Salford, a je po dveh letih študij pustil. Rojen je v libijsko družino, njegova starša sta v Veliko Britanijo pobegnila pred režimom Moamerja Gadafija.

59 ljudi je bilo prepeljanih v bolnišnice, 60 pa so jih na kraju dogodka oskrbeli reševalci. Izmed hospitaliziranih jih je kar 12 bilo mlajših od 16 let.

Britanska premierka Theresa May je sporočila, da je dvignila stopnjo nevarnosti iz hude v kritično. Britanske oblasti menijo, da je možen še en napad. Na britanske ulice bo zato poslanih 5000 pripadnikov oboroženih sil.

Osumljenec za napad je 22-letni Salman Ramadan Abedi, ki je bil rojen v Veliki Britaniji.

Gre za najsmrtonosnejši napad v tej otoški državi po juliju 2005.

Zaenkrat je policija objavila podatke treh smrtnih žrtev. 18-letne Georgine Callander, 8-letne Saffie Rose in 26-letnega Johna Atkinsona.

Policija skuša sedaj ugotoviti, ali je abedi deloval sam ali je bil del večje teroristične mreže. V zvezi z napadom so včeraj že aretirali eno osebo.

Odgovornost za napad je v spletnem sporočilu prevzela organizacija Islamska država.