Predsedniške volitve

»Samo klovn se lahko pomeri s klovnom«

Luka Tetičkovič
24. 5. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V dvoetapno tekmo se, mimo Pahorja in enega resnega izzivalca, skušajo kvalificirati zgolj pavlihe. Kamniški župan Šarec sicer o kandidaturi še razmišlja.

Instagram
Pahor se trenutno nima ničesar bati, saj ima zgolj enega resnega nasprotnika.

Kot prvi in edini resni kandidat je svojo kandidaturo za predsednika republike proti Borutu Pahorju napovedal slovenski veleposlanik v Skopju Milan Jazbec. Zdaj se mu je pridružila še vrsta imen, ki iščejo predvsem samopromocijo.

sta
Boris Vezjak

»Žanjemo posledice Pahorjeve odpovedi predsedniški funkciji: v skladu z njegovim flirtanjem z ljudstvom si danes pač že vsak lahko domišlja, da bo enako dober predsednik. To je en vidik, s katerim lahko na primer razložimo ambicije nekaterih posameznikov,« je kritičen filozof Boris Vezjak.

Med njimi je Milan Robič iz Ruš, ki je kandidaturo napovedoval že leta 2012, a mu ni uspelo zbrati podpisov desetih poslancev. Leta 2010 in 2014 je kandidiral še za župana Ruš. Neuspešno. Po Robičevi napovedi se je oglasil še Jožef Jarh, ki si stranko in ideologijo še sestavlja. Javnost se ga nemara spomni kot ustanovitelja Stranke enakopravnih dežel, ki je leta 2006 skušal nove člane nabirati po modelu mrežnega marketinga. Tednik Mladina je tedaj poročal, da rekrutator od vsakega včlanjenega posameznika prejme polovico njegove članarine. Ta je znašala zajetnih 12 tisoč evrov.

Nad klovna s klovnovstvom

Vezjak kot drug vidik izpostavlja, da bomo »v tej kampanji morda dobili kandidate, ki vidijo svoje poslanstvo delno v samopromociji, morda pa tudi v kritiki aktualnega predsednika. Se pravi, da bodo skozi imitacijo in humorne kontekste želeli opozoriti, kam lahko Pahorjeva degradacija funkcije pelje, po načelu »samo klovn se lahko pomeri s klovnom«.

Papster – »zagoreli diplomant fakultete za šport«

Instagram
23-letni kandidat Papež želi Sloveniji vrniti nasmeh, ki ga je imela pred 25 leti.

Povsem resno je kvalifikacijo za predsedniško tekmo vzel Žiga Papež iz Novega mesta. Mladenič, ki bo letos dopolnil 24 let, meni, da »Slovenija izgublja nasmeh, ki si ga je nadela ob osamosvojitvi pred 25 leti«.

Diplomant ljubljanske fakultete za šport, ki trenutno dela magisterij iz ekonomije, bo dajal poudarek vrednotam desne strani volilnega telesa. Zavzema se za »poenotenje in ponovno združitev slovenskega naroda v homogeno celoto, krepitev pravih slovenskih družin, reformo vlade in revitalizacijo demokracije ter zmanjšanje negativnih podnebnih sprememb in negativnih industrijskih eksternalij«, se glasi njegov nacionalistično-neoliberalni nagovor volivcev. Njegov nastop podpira veliki kapital – novomeški podjetji Revoz in Krka, med sponzorje svojega promocijskega videa pa je vpisal tudi letalskega prevoznika Adrio.

Imitator in župan Šarec še razmišlja

Več ima za pokazati politični imitator Marjan Šarec, ki je trenutno župan Kamnika. Napoved kandidature še ni uradna, bi pa to lahko postala v prihodnjih dneh. Šarec je nekoč delal kot novinar na nacionalni televiziji, leta 2010 pa je prvič postal župan občine Kamnik. Vnovični mandat mu je zaupan leta 2014.

Vzporednice s srbskimi volitvami

arhiv Svet24
V Srbiji je presenetil kandidat Beli, ki je parodiral srbsko politiko kot takšno, in ne le svojega protikandidata.

Presenečenje srbskih predsedniških volitev je bil izmišljeni lik Ljubiša Preletačević - Beli, ki ga je igral študent Luka Maksimović. Na volitvah mu je uspelo zbrati deset odstotkov glasov in se tako uvrstiti na tretje mesto. »Primerjava s srbskimi volitvami se mi zdi ustrezna, obstaja le majhna razlika: Beli je protestiral proti političnemu sistemu in parodiral srbsko politiko, medtem ko potencialni komiki v slovenski stavijo predvsem na karikiranje največjega slovenskega populista med politiki in največjega politika med populisti,« dodaja Vezjak.

Prvi populist - dobri mož iz Negove

Na zadnjih volitvah za predsednika republike v nekdanji državi in prvih v novi državi je ljudska srca osvajal Ivan Kramberger. Migrantski delavec v Nemčiji je od tam vozil dializne aparate, jih popravljal in podarjal domovini. Po napovedi, da se bo udeležil državnozborskih volitev, ga v Jurovskem Dolu ustreli Peter Rotar, ki je bil za to tudi obsojen. O Krambergerjevi smrti še danes krožijo teorije zarote.

Provokator

Na volitvah 2007 je kandidaturo napovedal Artur Štern, ki pa je že mesec dni kasneje pojasnil, da gre zgolj za medijski eksperiment. Namen je bil med zbiranjem podpisov posneti dokumentarni film Gola resnica.

Arhiv Svet24
Župan Kamnika Šarec glede kandidature še ni rekel zadnje besede. Pahor se trenutno nima česa bati, saj ima zgolj enega resnega nasprotnika.

STA
Najresnejši izzivalec ostaja diplomat Milan Jazbec, ki želi predsedniški funkciji povrniti izgubljen ugled.