Materine besede

Odgovorna za smrt 18-letnika, a še zmeraj na prostosti

uk
24. 5. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pred štirimi leti sta nasilneža v enem od lokalov v Kraljevem pretepla 18-letnega Dragana Miloševića. Žal se je njegova zgodba zaključila tragično.

arhiv Svet24
Savo in Predrag kljub dokazom o napadu nista bila nikoli obtožena.

Čeprav je policija dobila v roke posnetek brutalnega napada, pa glavna napadalca Savo Pavlović (48) in Predrag Milošević (48) nista odgovarjala za svoj zločin.

Posnetek

KRIVDA
Zelo težko, pravzaprav skoraj nemogoče bo dokazati, da je imel fantov samomor kaj s pretepom, a to nikakor ne bi bil prvi primer.

Na posnetku varnostne kamere v lokalu se zelo dobro vidi, kako Dragan in skupina ljudi sedita za mizo skupaj. Ob Draganu sta sedela Savo in Predrag. Na posnetku ni zvoka, a nenadoma eden od napadalcev z eno roko objame Dragana, z drugo pa ga s pestjo udari po obrazu. Nato ga več minut udarja s pestjo po obrazu. Očitno je, da se napadalca ne boji le Dragan, ampak tudi preostali člani družbe, saj nihče ne upa narediti ničesar, je pa vidno, da se vsem prizor gabi. Kot da ni bilo dovolj, da je nesrečnega fanta več minut po glavi tolkel Savo, se mu je pri pretepanju pridružil še Predrag. V nekem trenutku neimenovano dekle prinese fantu servieto, da bi si obrisal kri z obraza, a servieto vzame Savo, jo stisne v pest in nadaljuje tepežko.

Obtožnica

Čeprav se je napad zgodil že leta 2013, je bila obtožnica proti pretepačema vložena šele leta 2016. Dragan je sicer pričal proti obema, a sta nato grozila njegovi materi, srbski mediji pa poudarjajo, da imata nekakšne povezave ali na policiji ali celo na sodišču in sta se tako brez težav izmazala.

arhiv Svet24
Dragan se je po pretepu zdravil pri psihiatru.

Duševne težave

Tožilstvo
DVE IZJAVI 
Nenavadno je, da je Dragan glede napada podal samo dve izjavi. Prvič, ko so ga po napadu prepeljali v bolnišnico, drugič šele 5. aprila, ko so ga ponovno zaslišali.

Po drugi strani je Dragan imel ogromno težav. Pred napadom je bil obetaven nogometaš, a je to nato opustil. Prav tako se je zaradi depresije, zaradi katere se je zdravil pri psihiatru, izpisal iz šole. V takšnih primerih duševne težave niso redke; ne le zaradi ponižanja in psihičnega pritiska, tudi manjše poškodbe glave lahko vplivajo na razvoj depresije. Raziskovalci iz Modene v Italiji, pod vodstvom dr. Rudolfa Schoenhuberja, so denimo dokazali, da lahko že lažje poškodbe glave pripeljejo do depresije, ki se je bolnik mnogokrat niti ne zaveda. Zato priporočajo, da bi tudi ljudi, ki so doživeli manjše poškodbe glave, psihološko testirali za depresijo.

Ni zdržal

Draganova mati je za srbske medije dejala, da je prepričana, da je za sinovo smrt kriv pretep, čeprav se je zgodil pred štirimi leti. »Od takrat ni bil več takšen kot prej,« je povedala. Tudi psihiatri, ki so fanta zdravili, so dejali, da trpi zaradi posledic stresa, ki ga je doživel zaradi pretepa. V njegovi kartoteki je zapisano, da ima psihozo, ki bi bila lahko posledica takratnega pretresa. Dragan je na sodišču tudi sam dejal, da sta mu napadalca uničila življenje. Savo in Predrag sta sicer še vedno obtožena nasilniškega obnašanja in povzročitve lažjih poškodb, a skoraj gotovo ne bosta obtožena povzročitve smrti. Dragan si je namreč v ponedeljek vzel življenje.

arhiv Svet24
Draganova mati je prepričana, da je samomor posledica pretepa.