Glasbena parodija

Slovenija je dobila novega zmagovalca Improvizije

xy
24. 5. 2017, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Cankarjevem domu je gostovala že 16. Improvizija, gledališko-glasbeni spektakel, ki je pravzaprav parodija evrovizijskega blišča in bede.

Maruša Rems

S pesmijo Sir iz mleka bom naredil je na letošnji Improviziji tako slavil duo, ki ga sestavljata Ivan Rožnik in Jože Golovec (v izvedbi Tima Kerna in Roka Šinkovca).

Za nami je Improvizija, večer zabave, smeha in malo joka, v katerem se je na odru Linhartove dvorane za naslov impro popevke večera pomerilo devet zasedb. Naslove popevk je določilo občinstvo, ki ima očitno precej bujno domišljijo, zato so improvizatorji peli pesmi kot so Furam safr; Majoneza ni tatarska; Kje so moje spodnjice; Črna zlatolaska; Kranjska klobasa; Imam bundo na gumbe; Račji vlak; Jabolko, ki žge. Zmagovalno skladbo v spremljavi harmonike z naslovom Sir iz mleka bom naredil je zapel domač duo, ki ga sestavljata Ivan Rožnik in Jože Golovec. Zmagovalca je s Facebookvotingom določilo občinstvo.

Improvizatorji so besedila pesmi tako brez vnaprej pripravljenega scenarija skovali kar na odru, seveda pa ni šlo brez glasbene spremljave. V vlogi improvizatorjev – pevcev so nastopili Igor Bračič, Liza Marija Grašič, Maja Trampuš, Sara Gorše, Tim Kern in Peter Frankl, ki je bil letos tudi umetniški vodja projekta, za glasbo pa so poskrbeli Blaž Celarec, Goran Završnik, Luka Seliškar in Rok Šinkovec. Z rdeče preproge dogodka se je v improvizijsko dvorano javljala Sara Šoukal.

Maruša Rems
Gost večera, Jonas Ž.

Gost presenečenja je bil letos Jonas Žnidaršič, ki je na odru izvedel svojo humorno, a čutno različico lanskoletne zmagovalne skladbe z naslovom Tatjana, bodi moja osebna pravnica. Skladbo je pravzaprav navdihnila ena on lanskih obiskovalk, ki med občinstvom ni manjkala niti letos. Da improvizatorjem nikoli ne zmanjka idej, so dokazali z besedili pesmi, ki so nastajala kar na odru, premišljen humor pa smo začutili že ob poimenovanjih devetih zasedb, ki so se zvrstile na odru. Trap bend Mladi in Puni v sodelovanju s Kvaje je s pesmijo Furam safr navdušil množico, ki v prostem času posluša zasedbe, kot je kamniški bend Matter, medtem ko je Sponzorina s pesmijo Kranjska klobasa dokazala, da Slovenci sploh ne potrebujemo Severine.

Maruša Rems

Improvizatorji so se morali spopasti tudi z različnimi gledališkimi izzivi, bujnimi kostumi in scenografijo. Kostume sta pripravili Janeta Čoh in Nena Hribar. Dogodek je povezoval briljantno uigran in s šalami oborožen voditeljski duo, ki ga sestavljata Juš Milčinski in Vid Sodnik ter s tem dokazal, da so voditelji tovrstnih prireditev včasih resnično lahko zabavni.