Teroristični napad

Napadalec ni deloval sam, aretirali tudi očeta in brata

B.K.
24. 5. 2017, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Britanska notranja ministrica Amber Rudd je v izjavi potrdila sume, da teroristični napadalec, ki se je v ponedeljek pol ure pred polnočjo razstrelil pri vhodu v koncertno dvorano, ni deloval sam.

Salman Abedi

Amber Rudd je za britansko televizijo BBC dejala, da "se zdi verjetno," da napadalec Salman Abedi ni deloval sam. "Šlo je za uničujoč dogodek, ki je bil bolj dodelan od nekaterih napadov, ki smo jim že bili priča, zato se zdi verjetno, možno, da tega ni počel na svojo roko." Tudi britanska policija je prepričana, da ponedeljkov 22-letni napadalec na koncertu v Manchestru ni deloval sam, ampak da je bil del mreže. "Zelo jasno je, da gre za mrežo in to zdaj preiskujemo," je danes sporočil načelnik policije v Manchestru Ian Hopkins. Policisti so danes prijeli še enega moškega, domnevno povezanega z napadi. Prijeli so ga blizu Manchestra, v Wiganu. V času aretacije je nosil paket, ki ga še preiskujejo. Tako je policija v povezavi z napadom od torka prijela skupno pet ljudi.

BBC poroča, da preiskovalci sumijo, da je bil Abedi le tako imenovana 'mula' za eksplozivno napravo, ki jo je sestavil nekdo drug.

Abedi, ki se je staršema iz Libije rodil v Manchestru, je na večer napada v rojstno mesto prišel z vlakom iz Londona. Policija sumi, da je bil pred napadom v Libiji, kamor bi se naj sicer pred časom vrnila njegova starša, v preteklosti pa naj bi prav tako že obiskal Sirijo.

Francoski notranji minister Gerard Collomb je v Parizu razkril, da naj bi Abedi med obiskom v Libiji potoval tudi v Sirijo in da je bil radikaliziran. Potrjene naj bi bile tudi povezave Abedija s teroristično skupino Islamska država. Pri tem se je minister skliceval na navedbe britanskih preiskovalcev. Britanska vlada tovrstnih informacij zaenkrat ni razkrila. Uradno je znano le, da je bil Abedi po poreklu iz Libije. In da je bil "v določeni meri" znan obveščevalnim službam.

Abedijevi sosedi in znanci so se sicer razgovorili za britanske tabloide. Pravijo, da naj bi se 22-letnik pred nekaj časa začel obnašati nenavadno. Tako si je lani pustil rasti brado, v zadnjih dneh pred napadom pa je glasno molil na ulici. Njegovi sorodniki so nad dejanjem sicer zgroženi in presenečeni, saj naj bi bil Salman “prijeten in vesel fant.”

V Libiji aretirali očeta in brata  

Kot je povedal eden od sorodnikov, ki ni želel biti imenovan, je obveščevalna služba v torek aretirala Hashema Abedija, ki se je tako kot njegov starejši brat Salman rodil v Veliki Britaniji.

Predstavnik libijske policije je povedal, da je bil aretiran tudi oče domnevnega napadalca Ramadan Abedi. Dejal je še, da je brat vedel za načrte Salmana Abedija in da sta bila oba člana skrajne skupine Islamska država.

Po navedbah omenjenega sorodnika je Salman odpotoval iz Libije v Manchester štiri dni pred napadom, v katerem je bilo ubitih 22 ljudi. "Njegov oče je želel, da sin ostane v Libiji, a je Salman vztrajal, da gre v Manchester," je dodal.