Bundeswehr

Teroristična zarota spodkopala zaupanje v nemško vojsko

B.K.
12. 5. 2017, 08.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Nemci ne zaupajo več svoji vojski, kaže nova javnomnenjska raziskava. Razlog so škandali, ki Bundeswehr pestijo zadnje mesece.

Reuters
Vojaki nemške vojske.

Nedavno razkritje teroristične zarote znotraj nemške vojske Bundeswehr, kjer naj bi vsaj 5 vojakov načrtovalo napade na politike, je v javnosti omajalo zaupanje v to institucijo. Pojavljajo se vprašanja o obsegu desničarskega sentimenta med oboroženimi silami.

Nemška javnost je razdeljena. 49 odstotkov vprašanih – kar 10 odstotkov manj kot julija lani – še vedno zaupa oboroženim silam, 49 odstotkov pa v Bundeswehr nima več zaupanja, kaže v četrtek objavljena raziskava, narejena za televizijo ARD.

Reuters
Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen.

Prav tako je zaupanje izgubila obrambna ministrica Ursula von der Leyen iz vladajoče Krščanske demokratske unije. Skoraj 60 odstotkov vprašanih je namreč nezadovoljnih z njenim delom. 65 odstotkov anketirancev prav tako meni, da oborožene sile nimajo ustreznega vodstva, 35 odstotkov pa jih je prepričanih, da je desničarski sentiment v Bundeswehr prisoten bolj kot drugje v družbi.

Spremembe v javnem mnenju so posledica spolnih škandalov in predvsem teroristične zarote znotraj oboroženih sil. Konec aprila je tako bil aretiran poročnik Franco A., ki se je pred tem registriral kot begunec in nameraval izvesti teroristični napad. V zaroto so bili vpleteni še vsaj štirje člani nemških oboroženih sil.