Odprava

Ivica Kostelić zrl v ledeno smrt

nn
8. 5. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ivica Kostelić se je s slovenskim prijateljem Miho Podgornikom odpravil na Grenlandijo, kjer sta se v surovih razmerah prebijala za tiste, ki trpijo za downovim sindromom.

Facebook
Hrvaški smučarski as se je s slovenskim prijateljem znašel v reški bolnišnici.

Na 582 kilometrov dolgi poti skozi Grenlandijo so ju pričakale ekstremne vremenske razmere, zaradi katerih se je dobrodelni marš na smučeh sprevrgel v boj za življenje. Temperatura se je na poti spuščala do 34 stopinj Celzija pod lediščem, medtem ko so skozi pusto pokrajino butali sunki vetra, ki je pihal s hitrostjo do 120 kilometrov na uro. Najvišja točka, ki sta jo dosegla v 18 dneh in 11 urah mukotrpnega prebijanja skozi mraz, se je nahajala na 2485 metrih nadmorske višine. Potem ko sta v povprečju na dan za seboj pustila 36 kilometrov, sta naposled le prispela do cilja v kraju Isortoq na jugovzhodu Grenlandije. Povsem prezebla in izmučena sta potrebovala nujno medicinsko pomoč.

facebook
Kostelić in Podgornik sta bila boj s surovim grenlandskim podnebjem.

Kostelić končal v barokomori

O tem, za kako nor podvig je šlo, priča dejstvo, da sta bila Kostelić in Podgornik prva, ki sta letos poskusila premagati grenlandsko naravo, saj so tam še vedno zimske razmere. »Na žalost so ekstremno nizke temperature v kombinaciji z viharnimi vetrovi pustile posledice,« je na svojem profilu zapisal najboljši hrvaški smučar vseh časov. Oba člana ekspedicije sta namreč utrpela hude ozebline na obrazu, rokah in stopalih. »Mihove ozebline na prstih rok so resne in zahtevajo nadaljnjo medicinsko nego ter terapije. Upamo, da bo na koncu vse v redu,« je bil zaradi stanja prijatelja zaskrbljen Kostelić. Dodal je, da si po več kot 600 potapljanjih in 24 letih podvodnega ribolova ni nikoli predstavljal, da bo končal v barokomori zaradi ozeblin.

facebook
Kostelić se kljub ozeblinam počuti mnogo bolje.

Stanje Podgornika je še vedno nestabilno

Tako Kostelić kot Podgornik sta sicer v Centru za podvodno in hiperbarično medicino na Reki, kjer sta pod opazovanjem doktorske ekipe. Miha Podgornik je začel terapije v barokomori in po prvih informacijah so rezultati spodbudni, vendar kot sporoča Kostelić, njegovo zdravstveno stanje še ni povsem stabilno, saj mu grozi delna amputacija prsta.

facebook
Dobrovoljni ledeni selfie, ko je bila ekspedicija še pri močeh.