Psihološka vojna?

VIDEO: Vodjo gladovne stavke ujeli, kako se na skrivaj masti s piškoti

S.R.
8. 5. 2017, 17.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Izrael je objavil videoposnetek nadzorne kamere v zaporniški celici, ki je palestinskega vodjo gladovne stavke Marwana Barghoutija ujela, kako na skrivaj uživa hrano.

Zajem zaslonske slike
Na posnetku naj bi bil vodja gladovne stavke Marwan Barghouti.

V izraelskih zaporih od 17. aprila hrano zavrača že več kot 890 zapornikov, ki med drugim zahtevajo boljše zdravstvene storitve, pogostejše družinske obiske in prepoved pridržanja brez sojenja.

Izraelska služba za izvrševanje kazenskih sankcij je včeraj objavila videoposnetek, ki naj bi dokazoval, da je Marwan Barghouti, ki ga je izraelsko sodišče leta 2004 obsodilo zaradi petih umorov, v svoji zaporniški celici v dveh ločenih primerih prejel beli ovojnici s hrano, ki naj bi jo tudi na skrivaj»snedel.«

Zaporniško osebje trdi, da je gladovno stavkajoči Barghouti 27. aprila najprej na skrivaj zobal piškote, 5. maja pa snedel čokoladico.

»V tej gladovni stavki nikoli ni šlo za razmere, v katerih živijo obsojeni teroristi in ki so v skladu z mednarodnimi standardi. Barghouti je morilec in hinavec, ki je svoje sojetnike pozval k stavki in trpljenju, medtem ko je sam hrano užival za njihovim hrbtom,« je dejal izraelski minister za javno varnost Gilad ErdanBarghoutijeva žena in drugi podporniki gladovne stavke na drugi strani trdijo, da gre za režiran videoposnetek in za psihološko vojno zoper stavkajoče.