Samomor

Tema maturitetnega eseja buri duhove

M.K./STA
8. 5. 2017, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Tema letošnjega maturitetnega eseja iz slovenščine, Samomor kot izhod iz družbenega kolesja, je v minulih dneh sprožila burne razprave.

Profimedia
Saška Roškar z NIJZ meni, da bi na nekatere rizične posameznike naslovna tema lahko imela precej neugoden učinek.

Mnogi so bili kritični, češ da je neprimerna, drugi so očitke zavračali s tezo zrelosti maturantov. Na NIJZ so temo ocenili kot javnozdravstveno neprimerno.

"Samomor se nikoli ne sme prikazovati oziroma navajati, implicirati, kot možna rešitev za težave. Esej z naslovom Samomor kot rešitev iz kolesja sistema pa implicira natanko to," je danes opozorila nacionalna predstavnica pri mednarodni zvezi za preprečevanje samomora Saška Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kot so poudarili, se ne želijo vmešavati v delo slovenistov, ampak so se na izbiro naslova letošnjega maturitetnega eseja odzvali zgolj z javnozdravstvenega vidika problematike preprečevanja samomora, s katero se na inštitutu že desetletja poglobljeno ukvarjajo. "Poznamo možne znanstveno dokazane učinke v zvezi s komuniciranjem samomora. Zato menimo, da bi bili za sloveniste oziroma tiste, ki so izbirali tematiko za naslov letošnjega naslova, kompetenten sogovornik," so dodali.

O samomoru se je treba pogovarjati, na primer o tem, kakšni so znaki samomorilnega vedenja, "saj le tako povečujemo zavedanje o problemu, vsebino detabuiziramo, tiste, ki so v stiski, pa v najboljšem primeru vzpodbudimo k iskanju pomoči", so poudarili na NIJZ.

Vendar "tako kot v primeru slovenskega jezika obstajajo slovnična pravila, tudi v primeru komuniciranja o vsebini samomora obstajajo na dokazih temelječa pravila. Njihov cilj je, da samomorilnega vedenja ne bi povzel kdo od ogroženih posameznikov".

"Tisti, ki so izbrali naslov letošnjega eseja, niso imeli slabih namenov in je bil njihovih cilj zgolj preveriti sposobnost analitičnega razmišljanja maturantov. Vendar so to mnenju storili precej neposrečeno," ocenjujejo na NIJZ.

"Samomor je res lahko tema tudi za kakšno plodno filozofsko razpravo. V enem segmentu gre zagotovo tudi za filozofsko vprašanje. A ne na način, da jo ponudimo celi generaciji maturantov v obliki naslova za esej. Tudi če se devetdesetim odstotkom maturantov naslov ni zdel slab ali se jim je zdel celo dober, so pomisleki usmerjeni v preostali del generacije, med katerimi so glede na statistiko tudi takšni, ki so v času pisanja eseja lahko razmišljali o samomoru. Na takšne posameznike bi lahko omenjen naslov imel precej neugoden učinek, saj je v njem ponujena možnost rešitve, ki jo pravzaprav poskušamo preprečevati," so pojasnili na NIJZ.
"Razpravljanje o samomoru s širšimi množicami bi moralo vedno biti usmerjeno v njegovo preprečevanje in odpiranje drugačnih rešitev. Na maturitetnem eseju to zaradi postopka samega - vsak piše sam in na koncu tudi ostane sam s svojim mnenjem - seveda ni mogoče." Prav zaradi tega naslov letošnjega maturitetnega eseja po prepričanju strokovnjakov na NIJZ ni primeren.

"Prepričani smo, da bi se dalo esejske sposobnosti maturantov, tudi njihovo mnenje o samomoru, ravno tako dobro preveriti s kakšnim drugačnim naslovom, ki bi nosil večji preventivni potencial," so zapisali.