Makedonija

Zaev še vedno upa na mandat za sestavo vlade

STA/B.K.
4. 5. 2017, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predsednik makedonske socialdemokratske stranke (SDSM) Zoran Zaev je danes izrazil prepričanje, da mu bo predsednik Gjorge Ivanov podelil mandat za sestavo vlade in da bo ta oblikovana do konca meseca. Zaev je pripravljen na srečanje z Ivanom in koalicijskimi partnerji.

Arhiv Svet24
Zoran Zaev.

Zaev bi se rad sestal s predsednikom, da mu zagotovi "enotni značaj države" ter predstavi svoje poglede glede zveze Nato in Evropske unije.

Ivanovu je novoizvoljeni predsednik makedonskega parlamenta Talat Xhaferi že v sredo poslal pismo, v katerem je navedel, da so dosegli parlamentarno večino in izbrali novega predsednika sobranja. Ivanov ima sedaj na voljo deset dni od prejetja pisma, da Zaevu podeli mandat.

Xhaferi je danes na prvem uradnem obisku v Bruslju, kjer je zagotovil pripravljenost Makedonije za članstvo v EU. Med drugim je imel na programu srečanje z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini, evropskim komisarjem za širitev Johannesom Hahnom, predsednikom evropskega parlamenta Antoniom Tajanijem ter evropskimi poslanci Ivom Vajglom, Eduardom Kukanom in Knutom Fleckensteinom, so sporočili iz sobranja.

Hahn je na srečanju pozval k spoštovanju parlamenta, ki se mu mora dopustiti, da opravlja svoje delo. Opozicija bi se morala po njegovem vzdržati provokacij. "Parlament mora biti prostor za vodenje razprave o izzivih, s katerimi se sooča država, in zagotoviti potrebna zagotovila o nadaljnji poti, ki so v prid vsem državljanom in skupnostim," je dejal.

Evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo Vajgl je na srečanju z Xhaferijem poudaril, da Makedonija po dolgi krizi, ki je dosegla vrhunec z nasiljem proti izvoljenih poslancem nove parlamentarne večine, potrebuje umiritev, spravo in dogovor o sodelovanju pri oblikovanju politike, ki bo državo pripeljala v EU. Skupaj s Kukanom sta izrekla priznanje strankam nove koalicije, ker niso sodelovale pri spodbujanju uličnih demonstracij, ki bi lahko Makedonijo spremenile v prizorišče množičnih politično ali etnično motiviranih spopadov, so sporočili iz Vajglove pisarne.

Predsednik Xhaferi se je evropskima poslancema zahvalil in zagotovil, da se z njegovo izvolitvijo in obvestilom, ki ga je poslal predsedniku države Gjorgetu Ivanovu, začenja obdobje konsolidacije makedonskih državnih institucij. Pričakuje, da bo predsednik Ivanov v predpisanem času podelil mandat za sestavo nove vlade predsedniku socialdemokratske stranke Zaevu, ki je dokazal, da razpolaga s potrebno večino v parlamentu, so še sporočili iz Vajglove pisarne.

Arhiv Svet24
NIkola Gruevski, premier v odhajanju.

V Makedoniji sicer politične razmere še niso stabilne. Doslej vladajoča stranka VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega je danes ponovila, da se ne strinja z izvolitvijo Xhaferija na čelo sobranja. Xhaferi je namreč v svoji pisarni izobesil več albanskih zastav in za to požel nov val kritik.

"To je razlog, zakaj je VMRO-DPMNE ponudila vodji SDSM Zoranu Zaevu popolno podporo, da oblikuje vlado, če se odreče tiranski platformi in izsiljevanju, s katerim se mora ukvarjati," so sporočili iz VMRO-DPMNE. Po njihovem se je Zaev postavil na nasprotno stran in s tem nasprotuje Makedoniji in Makedoncem.

Tudi Zaev je bil kritičen do zastav. Po njegovem je treba spoštovati makedonske zakone in ustavo, ne glede na to, če so jo kršili koalicijskih partnerji ali kdo drug. "Vsi morajo biti politično in pravno odgovorni," je dejal.

Makedonski portal Faktor je danes poročal, da je Gruevski v sredo zvečer glavnim članom svoje stranke dejal, da bodo od sredine maja delovali v opoziciji in jih pozval, naj se odrečejo svojim mandatom.

V makedonskem parlamentu so SDSM in stranke albanske manjšine prejšnji teden za novega predsednika sobranja izvolile Xhaferija, člana albanske Demokratske unije (DUI). Njegova izvolitev je sprožila vdor jeznih podpornikov VMRO-DPMNE v parlament. V incidentu je bilo poškodovanih več kot sto ljudi.

Makedonija je že več kot dve leti v slepi ulici, stanje pa se ni spremenilo niti po predčasnih parlamentarnih volitvah decembra lani.