Politična kriza na Hrvaškem

Petrov odstopil po "žalostnem" dnevu v parlamentu

G.G./STA
4. 5. 2017, 15.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Burno dogajanje v hrvaškem parlamentu je prineslo nekaj sprememb. Poslanci sicer niso izglasovali nezaupnice ministru za finance Zdravku Mariću, zato pa je odstopil predsednik parlamenta Božo Petrov.

STA
Božo Petrov meni, da Plenković nima več legitimnosti za vodenje vlade.

Petrov je povedal, da "želi pokazati maksimalno odgovornost" ter da odstopa "zaradi zaščite dostojanstva sabora". Prepričan je, da je premier Plenković "povzročil krizo, ker je ščitil ministra Marića, za katerega je vsem na Hrvaškem jasno, da je moral vedeti, kaj se je dogajalo v koncernu Agrokor".

"Na ta način je Plenković posredno stopil v bran vsega, kar se je dogajalo v Agrokorju, ki je sprožil velik pretres gospodarskega in političnega sistema na Hrvaškem", je pred odstopom z mesta predsednika sabora še dejal Petrov.

Ponovil je, da Plenković nima legitimnosti za vodenje hrvaške vlade, ker nima podpore 76 poslancev ter da je obstoječa vlada nepopolna brez štirih ministrov. Med današnjim glasovanjem o nezaupnici ministru Mariću opozicija ni uspela zbrati potrebnih 76 glasov poslancev za odpoklic Marića. 75 poslancev je namreč bilo za nezaupnico, isto število pa proti njej.

Petrov je še dejal, da je bil zaradi današnjega glasovanja v saboru "verjetno eden najbolj žalostnih dni". Menil je tudi, "da so bila zamajana vsa demokratična in moralna načela, ki so odprla vprašanja političnih pritiskov in trgovine ter uporabe institucij za uresničenje političnih interesov".