Maratonsko

VIDEO: Finančni minister ostaja

T.L.
4. 5. 2017, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kaos in bizarne izjave med parlamentarci: maratonska razprava ob razrešiti hrvaškega finančnega ministra Marića.

STA
V hrvaškem parlamentu je bilo pestro.

Na sosednjem Hrvaškem je med parlamentarci burno. Sredina maratonska razprava o nezaupnici ministru za finance Zdravku Mariću zaradi njegovih domnevno spornih povezav s koncernom Agrokor je trajala 17 ur in se je zavlekla do zgodnjih jutranjih ur. danes je sledilo nadaljevanje. HDZ je vztrajala, da za razrešitev Marića ni niti enega argumenta, SDP pa trdila, da je izgubil kredibilnost zaradi povezav z Agrokorjem, medtem ko je Most vložil v postopek predlog za razpustitev parlamenta, češ, da so volitve najbolj poštena rešitev, če vlada nima zaupanja večine poslancev.

Po daljšem premoru je danes sledilo glasovanje, Marić pa ostaja minister, saj opoziciji ni uspelo zbrati potrebnih 76 glasov, poroča Index. Vsaka stran je namreč zbrala 75 glasov. Zdaj je Božo Petrov (Most), ki vodi hrvaški parlament, odredil dvourni premor za posvetovanje. Davor Bernardić (SDP) pa je pozval Plenkovića, naj poda odstop, saj da vlada nima večine.  

V izjavah so si "dali duška"

V sredini razgreti politični klimi in dolgi razpravi ni manjkalo "poslanskih cvetk" in izbor so pripravili v hrvaškem Jutarnjem listu.

1. Davor Bernardić, šef SDP: "Spomnim se očetovega blagega pogleda in globokega glasu, ko je odhajal v vojno in ko me je pogladil po glavi, kot da me želi pomiriti, in mi dejal, da bo vse v redu. Tekla so leta, dnevi, minevale so človeške usode. Usode, ko so ljudje ostajali brez služb, upokojenci brez varnosti. Šele 'škripanj'” gum na vozilih BMW v 90-letih nas je opozorilo, da je nekaj narobe. Danes se majejo temelji Hrvaške.

2. Bernardić Tomislavu Klariću: "Vas oče nikoli ni pobožal? Vas je pretepal? Ne vem, zakaj travma. Če se vas v tej situaciji ne da prepričati, vam tudi bog ne more pomagati."

3. Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) šefu SDP: "Pričakovala sem argumente, dejstva, nbatančne podatke. Dobili sem preveč splošno literarno domačo nalogo. Kar ste govorili, je bolj spominjalo na domačo nalogo nekega nadarjenega učenca".

4. Josip Borić: "Bernardićeva rešitev za Agrokor bi bil selfi z zeljem in krizni telefon, na katerega se nihče ne javlja."

5. premier Plenković Nikoli Grmoji (Most): "Mostovci že dneve letijo naokoli kot ose, komarji in mušice, ampak nikoli ne zbodejo." 

6. Ivan Ćelić (HDZ): "Dajem vam dobronameren nasvet – veverice so zelo ljubke živali, vendar prenašajo okužbo. Če ne veste, kaj so veverice, se pozanimajte pri bivšem predsedniku SDP."

7. Blaženko Boban (HDZ) Bernardiću: "Niti najbolj enostavne matematike ne znate, pa vam morajo pomagati novinarji."

8. Gordan Maras (SDP): "Dobronamerni nasvet premierju - naj ne naseda aplavzu s strani poslancev HDZ - oni so ploskali tudi Karamarku, nehajte si lagati. /.../ 'Show me the numbers' (Pokaži mi številke). Ali Hrvaška potrebuje, da premier snubi poslance po hodnikih?

9. Andrej Plenković: "Vaš twitter, facebook se bo preimenoval v Jerryja Maguirja. Niti Cuba Gooding Jr. tolikokrat ne ponavlja 'show me the money' (pokaži mi denar). 'You show me the numbers' (Ti mi pokaži številke). Opozicija vam ustreza, vitki ste, zabavni ste, citirate filme, ampak odgovorite mi – ali imate vi številke?"