Drago Šketa

Zaprisegel novi generalni tožilec

G.G./STA
4. 5. 2017, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tožilstvo nikoli ni in tudi nikoli ne bo delalo politično, je po današnji zaprisegi v DZ poudaril novi generalni državni tožilec Drago Šketa. Kot je napovedal, si bo prizadeval, da morebitni politični pritiski ne bodo dosegli državnih tožilcev ter da bodo tožilci lahko delali samostojno in neodvisno.

Bobo
Drago Šketa pravi, da tožilstvo nikoli ni in ne bo delovalo politično.

"Zadal sem si precej nalog, vendar verjamem, da so s poglobljenim, strokovnim in sistematičnim pristopom ti cilji dosegljivi ter da bomo na dolgi rok dosegli spoštljiv odnos do tožilske funkcije in organizacije," je v nagovoru ob zaprisegi izpostavil Šketa. Kot je zagotovil, si bo tudi prizadeval, da bo državno tožilstvo "še naprej usmerjalo vse svoje moči v uresničitev svojega temeljnega cilja - zagotavljanja uspešnega, ustreznega in zanesljivega kazenskega pregona za vsa kazniva dejanja".

Po Šketovih besedah bo državno tožilstvo s takim pristopom "okrepilo zaupanje tako strokovne kot tudi laične javnosti v našo neodvisnost in objektivnost". Izpostavil je še pomen tožilske organizacije pri ustvarjanju pravičnega in učinkovitega pravosodja.

"Danes je dober dan"

Zaprisege novega generalnega državnega tožilca pred predsednikom DZ Milanom Brglezom se je udeležil tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič, ki je  spomnil, da sta kandidaturo Škete podprla vlada in ministrstvo, zato se sodelovanja z njim "absolutno veseli".

Šketa po ministrovih besedah prinaša v tožilsko organizacijo "zelo potrebno novo energijo in zagon". Dejal je, da se je Šketa že pri vodenju Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru izkazal kot sodelavec, ki je odprt za sodelovanje in ki si prizadeva za avtonomijo državnega tožilstva.

"Danes je dober dan," je pravosodni minister povzel prihod Škete na mesto generalnega državnega tožilca. Klemenčič je še opozoril, da vrhovno državno tožilstvo rabi "bolj aktivno vlogo pri usmerjanju enovite politike pregona".

Bobo
Ob zaprisegi so nazdravili.

Šketa je sicer zaprisegel kot peti generalni državni tožilec v samostojni Sloveniji in s tem od Zvonka Fišerja prevzel vodenje slovenskih tožilcev. Generalno državno tožilstvo so v preteklosti vodili Anton Drobnič, Zdenka Cerar, Barbara Brezigar ter nazadnje Fišer.

Šketa bo najmlajši med njimi, saj je januarja dopolnil 48 let. Že kmalu po potrditvi v DZ je napovedal, da bo pri delu velik poudarek dal gospodarski kriminaliteti in sankcijam s tega področja. Po mnenju novega generalnega državnega tožilca se gospodarski kriminal ne sme izplačati.